Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε
21/11/2017 22:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Την παραίτησή του από πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν εναντίον του ο στρατός και πρώην πολιτικοί του σύμμαχοι, δίνοντας τέλος στην 40χρονη εξουσία ενός άνδρα που μετατράπηκε από ήρωα της ανεξαρτησίας σε κλασικό Αφρικανό ηγεμόνα.

Ο 93χρονος παρέμεινε στην εξουσία για μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα και την απομάκρυνσή του από το κόμμα του, ZANU-PF, αλλά παραιτήθηκε αμέσως μετά την εκκίνηση από το κοινοβούλιο της διαδικασίας παραπομπής που θεωρήθηκε ως ο μόνος νόμιμος τρόπος για να εξαναγκαστεί σε φυγή.

Έξαλλοι πανηγυρισμοί εκδηλώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο όταν ο εκπρόσωπος Jacob Mudenda ανακοίνωσε την παραίτηση του Μουγκάμπε και την αναστολή της διαδικασίας παραπομπής.

Κόσμος χόρευε και κόρνες ηχούσαν στους δρόμους της Χαράρε στον απόηχο της είδησης ότι η εποχή του Μουγκάμπε -ο οποίος ηγείται της Ζιμπάμπουε από την ανεξαρτησία το 1980- επιτέλους έφτασε στο τέλος της. Κάποιοι κρατούσαν στα χέρια τους αφίσες του επικεφαλής του στρατού Στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα και του πρώην αντιπροέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα, η απομάκρυνση του οποίου πυροδότησε το πραξικόπημα που οδήγησε στην παραίτηση Μουγκάμπε.

Ο Μνανγκάγκουα ήταν ο υποψήφιος που πρόκρινε το κυβερνών κόμμα για να διαδεχτεί τον Μουγκάμπε, ο οποίος ωστόσο προσπαθούσε να ανοίξει τον δρόμο στη σύζυγό του, την 52χρονη Γκρέις –γνωστή και με το προσωνύμιο "Γκούτσι Γκρέις" για τη λατρεία που τρέφει προς τα είδη πολυτελείας.

Στη διάρκεια της προεδρίας του, ο Μουγκάμπε μετέτρεψε την πάλαι ποτέ εύπορη χώρα σε οικονομικό ερείπιο και διατήρησε την εξουσία μέσω της καταστολής των αντιπάλων του, αν και έχτιζε την εικόνα του σπουδαίου άνδρα της αφρικανικής πολιτικής κερδίζοντας το θαυμασμό πολλών ανθρώπων σε όλη την Αφρική.

Στην επιστολή της παραίτησής του δεν κάνει καμία αναφορά στο ποιος θα τον διαδεχτεί. Ο Μουντέντα είπε ότι θα φροντίσει να ρυθμιστούν ορισμένα νομικά ζητήματα για να διασφαλιστεί ότι ένας νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι αύριο το βράδυ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μνανγκάγκουα θα ορκιστεί πρόεδρος εντός 48 ωρών

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα θα ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας αύριο ή την Πέμπτη, δήλωσε ο νομικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF Πάτρικ Τσιναμάσα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μετά την παραίτηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Από την πλευρά του, ο Λάβμορ Ματούκε, ο "σύνδεσμος" του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα του, επιβεβαίωσε ότι ο Μνανγκάγκουα θα αναλάβει την προεδρία. Η ορκωμοσία του θα γίνει εντός των επόμενων 48 ωρών και θα παραμείνει το υπόλοιπο της θητείας του Μουγκάμπε μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Υπό ομαλές συνθήκες, οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Λίγο νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείας ζήτησαν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αποκαλώντας "ιστορική στιγμή" την παραίτηση του Μουγκάμπε από την εξουσία. "Όποια βραχυπρόθεσμα μέτρα και αν λάβει η κυβέρνηση, ο δρόμος θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκες εκλογές, χωρίς αποκλεισμούς", ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Χαράρε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

capital.gr