Παραιτήθηκε ο πρέσβης της Βρετανίας στην ΕΕ
03/01/2017 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο πρέσβης της Βρετανίας στην ΕΕ

Την παραίτησή του υπέβαλε αιφνιδιαστικά ο σερ Ίβαν Ρότζερς, ο πρέσβης της Βρετανίας στην ΕΕ. Πρόκειται για μια "εκούσια και ολοκληρωτική καταστροφή της εμπειρογνωμοσύνης της ΕΕ", δήλωσε ο πρώην γραμματέας του υπουργείου οικονομικών σερ Νίκολας Μακφέρσον, σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή παρέμβαση, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση του Ρότζερς ήταν μια τεράστια απώλεια και η τελευταία σε μια σειρά από αποχωρήσεις εμπειρογνωμόνων της ΕΕ από τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης.

Τα σχόλια του Μακφέρσον στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σηματοδοτούν την ευρύτερη δυσαρέσκεια του Whitehall για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Ρότζερς, ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ότι παραιτείται, λίγους μήνες πριν η Βρετανία αρχίσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ. Η προγραμματισμένη αποχώρησή του ήταν τον Νοέμβριο.

Ο Ρότζερς, ο οποίος πραγματοποίησε την επαναδιαπραγμάτευση του Ντέιβιντ Κάμερον με την ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα, εξόργισε τους ευρωσκεπτικιστές τον Δεκέμβριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πει πως οι υπουργοί μπορεί να χρειαστούν και 10 χρόνια για να διαπραγματευτούν μια ελεύθερη-εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Η Downing Street επέμεινε τότε ή ότι ο πρεσβευτής εξέφραζε τις απόψεις ορισμένων ευρωπαίων ηγετών και όχι τις δικές του. Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ είπε ότι η παραίτηση ήταν ένα "πλήγμα " στα σχέδια της κυβέρνησης για το Brexit. "Αν αληθεύουν τα ρεπορτάζ ότι τον 'κυνηγούσαν' οι εχθρικοί Brexiteers στην κυβέρνηση, είναι ένα θεαματικό αυτογκόλ. Η κυβέρνηση χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να έχει για να παραδώσει ένα εφαρμόσιμο Brexit".

Μια πηγή του Whitehall είπε ότι η παραίτηση δεν ήταν και τόσο έκπληξη, δεδομένου ότι επρόκειτο να αποχωρήσει εντός του έτους. Οι συζητήσεις είχαν ήδη αρχίσει σε επίπεδο δημοσίων υπηρεσιών για την εξεύρεση αντικαταστάτη πριν από τον Νοέμβριο. "Δεν θα το χρονοδιάγραμμα του άρθρου 50 καθόλου" ανέφερε η πηγή.

Η αποχώρηση του Ρότζερς έγινε ευρέως δεκτή από ακτιβιστές οι οποίοι πιέζουν για σκληρότερο Brexit. Ο χρηματοδότης του UKIP και ιδρυτής της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης Άρον Μπανκς δήλωσε ότι ο Ρότζερς ήταν "πάρα πολύ απαισιόδοξος" για το Brexit. "Ήρθε η ώρα τώρα για κάποιον που είναι αισιόδοξος για το μέλλον που βρίσκεται μετά το Brexit για τη Βρετανία", είπε. Ο Τζόναθαν Ιζαμπάι, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας BrexitCentral, δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ρότζερς "θα ήταν πιο διασπαστική αν είχε συμβεί αργότερα εντός του έτους, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι υποστηρικτές της παραμονής. "Ή είναι απλά αναστατωμένοι με την προοπτική ενός Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις Βρυξέλλες, ο οποίος αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μπορεί να στηρίξει την πρωθυπουργό στην υλοποίηση ενός επιτυχημένου Brexit;", είπε.

theguardian.com