Παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός
05/04/2016 19:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός

Μία ημέρα μετά από τις ιστορικές αποκαλύψεις για τη διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω offshores και αντιμέτωπος με χιλιάδες διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας υπέβαλε την παραίτησή του. Προηγουμένως, ο πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον αρνήθηκε να διαλύσει άμεσα το κοινοβούλιο και να ζητήσει εκλογές.

Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Ινγκι Γιόχανσον δήλωσε στο RUV ότι ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον παραιτήθηκε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο Γκουνλάουγκσον θα παραμείνει επικεφαλής του κεντροδεξιού Προοδευτικού Κόμματος. Η παραίτηση πρέπει να γίνει δεκτή από τους κυβερνητικούς εταίρους του και τον πρόεδρο της χώρας.

Μετά από την διαρροή των Panama Papers, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Ρέικιαβικ ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο ίδιος και η σύζυγός του έκρυβαν την περιουσία τους μέσω offshore εταιρείας στις Παρθένες Νήσους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα της Mossack Fonseca, ο Γκουνλάουγκσον έκρυψε εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στις τράπεζες της χώρας του σε μια υπεράκτια εταιρεία. Μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Σιγκουρλάουκ Παλσντοτιρ, αγόρασαν την εταιρεία το 2007, αλλά δεν δήλωσε το γεγονός όταν εισήλθε κοινοβούλιο δύο χρόνια αργότερα. Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Γκουνλάουγκσον πούλησε αργότερα το ήμισυ της εταιρείας στη σύζυγό του αντί 1 δις δολ. Η ιδιοκτησία μιας εταιρείας-βιτρίνας δεν είναι από μόνη της παράνομη, και μάλιστα ο Γκουνλάουγκσον αρνήθηκε ότι έκανε κάτι παράνομο. Αλλά όταν ρωτήθηκε το 2009 αν είχε ποτέ μια υπεράκτια εταιρεία, απάντησε: "Εγώ; Όχι ... όμως, οι ισλανδικές εταιρείες με τις οποίες έχω συνεργαστεί είχαν διασυνδέσεις με υπεράκτιες εταιρείες".

theatlantic.com