Παραιτήθηκε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν
09/05/2016 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, την παραίτηση του οποίου ζητούσαν μετά την επικράτηση του υποψήφιου της λαϊκιστικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, λέει ότι έχασε την υποστήριξη των συναδέλφων του στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. "Είμαι ευγνώμων για τα επτάμισι χρόνια και εύχομαι στον διάδοχό μου καλή τύχη", είπε σε μια βιαστική συνέντευξη Τύπου. "Παραιτούμαι επειδή δεν έχω πλέον την υποστήριξη στο κόμμα".

Οι πολιτικές αναταράξεις στην Αυστρία αυξήθηκαν, μετά την συντριπτική νίκη του Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιου του δεξιού κόμματος Ελευθερίας, ο οποίος κέρδισε το 36% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση ήρθε ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, στις 22 Μαΐου. Μετά τις εκλογές, πολλοί ζήτησαν την παραίτηση του Φάιμαν, ο οποίος είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα "σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε πιο έντονα".

Ενώ το προεδρικό αξίωμα έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, ο Χόφερ έχει απειλήσει να κάνει χρήση του δικαιώματος να διαλύσει το κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2018, προειδοποιώντας τους άλλους υποψηφίους σε μια τηλεοπτική συζήτηση ότι "θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να γίνει [από έναν πρόεδρο]". Ο 45χρονος Χόφερ ο οποίος είναι μερικώς παράλυτος μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο πλαγιάς, έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των αναπήρων και θεωρείται ότι έχει δώσει ένα φιλικό πρόσωπο σε ένα κόμμα που ισορροπεί ανάμεσα σε αντιμεταναστευτικά και ευρωσκεπτικιστά μηνύματα και αριστερές θέσεις σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Πολλοί σχολιαστές λένε ότι η κρίση του πολιτικού κατεστημένου στην Αυστρία έχει μεγάλη σχέση με το γεγονός ότι τα δύο κεντρώα κόμματα έχουν κυβερνήσει τη χώρα με έναν "μεγάλο συνασπισμό" για τα τελευταία 10 χρόνια.

theguardian.com