Παραιτήθηκε η Νταϊάν Τζέιμς από το UKIP
05/10/2016 11:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε η Νταϊάν Τζέιμς από το UKIP

Η Νταϊάν Τζέιμς παραιτήθηκε από την ηγεσία του UKIP μετά από 18 ημέρες. "Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω ότι δεν θα επισημοποιήσω την πρόσφατη υποψηφιότητα μου για να γίνω η νέα ηγέτης του κόμματος με την Εκλογική Επιτροπή", είπε στους Times. Πρόσθεσε ότι μετά τη νίκη της για την ηγεσία του κόμματος "έχει καταστεί σαφές ότι δεν έχω αρκετή εξουσία, ούτε την πλήρη υποστήριξη όλων των συναδέλφων ευρωβουλευτών μου και των αξιωματούχων του κόμματος ώστε να εφαρμόσω τις αλλαγές που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο και επί των οποίων θα βασίζονταν η εκστρατεία μου".

Η Τζέιμς διαδέχθηκε τον Νάιτζελ Φάρατζ αφού παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο και θεωρήθηκε ως η προφανής κληρονόμος του, αν και είχε δηλώσει ότι δεν είναι "σαν τον Φάρατζ". Μέλη του UKIP υποστήριξαν την Τζέιμς με 8.451 ψήφους σε σύνολο 17.931, με μεγάλη διάφορα από τους άλλους τέσσερις υποψήφιους. Οι λόγοι για την παραίτησή της ήταν ασαφείς, αν και η Telegraph ανέφερε ότι ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματος δήλωσε πως η Τζέιμς αισθανόταν άβολα με τον ρόλο της μετά από ένα περιστατικό σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό όπου κάποιος την έφτυσε.

Το αντιευρωπαϊκό κόμμα θεωρείται ότι είναι αυτό που εξανάγκασε τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο για την ένταξη στην ΕΕ, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή πολιτική αναταραχή που ακολούθησε στη Βρετανία και όχι μόνο. Ο Φάρατζ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit, έκτοτε έχει δηλώσει ότι θέλει να διαδώσει παγκόσμια τις ιδέες του, εξάγοντας το όραμα και τις στρατηγικές του και σε άλλα εθνικιστικά κόμματα σε όλο τον κόσμο.

politico.eu