Παιχνίδια πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας - Στρατιωτικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Πούτιν
11/08/2016 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παιχνίδια πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας - Στρατιωτικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του και το Ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε παιχνίδια πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα, μία ημέρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Μόσχα.

Η εμπόλεμη στάση προκαλεί αυξημένη ανησυχία στην Ουκρανία, η οποία φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει έναν πόλεμο μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα επιθετική ρητορική εναντίον του Κιέβου, ο Πούτιν υποσχέθηκε να λάβει αντίμετρα κατά της Ουκρανίας, την οποία κατηγορεί για την αποστολή σαμποτέρ στην Κριμαία για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Η Ουκρανία έχει αποκαλέσει τις κατηγορίες ψευδείς και υποστηρίζει ότι είναι ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει η Ρωσία τις εχθροπραξίες. Μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Πούτιν για να ζητήσει καλύτερους όρους στην ειρηνευτική διαδικασία Ουκρανία, ή να πυροδοτήσει εθνικιστικά πάθη στο εσωτερικό, εν όψει των ρωσικών βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα. Ο Ρώσος ηγέτης συνάντησε τους ανώτατους αξιωματούχους του στρατού του και των μυστικών υπηρεσιών για να αναθεωρήσουν "τα σενάρια για τα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, των ακτών και του εναέριου χώρου της Κριμαίας", δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι είχε διατάξει όλες τις ουκρανικές μονάδες κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία να βρίσκονται στην υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας μάχης. Ζήτησε να μιλήσει επειγόντως με τον Πούτιν, τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εμφανίζεται πρόθυμο να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της νέας μεγάλης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου.

reuters.com