Παγκόσμια ανησυχία - Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε κι άλλον πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία
15/09/2017 09:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παγκόσμια ανησυχία - Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε κι άλλον πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ακόμα πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, μια μέρα μετά την απειλή να "βυθίσει" τη χώρα και να ρίξει τις ΗΠΑ "στη στάχτη και το σκοτάδι". Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το Σουνάν, βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, το πρωί της Παρασκευής στις 6.57 π.μ. τοπική ώρα της Ιαπωνίας (21.57 GMT την Πέμπτη), πέταξε πάνω από το βόρειο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο πριν από την προσγείωση, 20 λεπτά μετά την εκτόξευση, στον Ειρηνικό Ωκεανό, 2,200 χιλιόμετρα ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα δήλωσαν ότι θεωρούν πως πρόκειται για βαλλιστικό βλήμα μεσαίας εμβέλειας, αν και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα, το οποίο έχει σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια και το οποίο η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει με επιτυχία τον Ιούλιο. Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη πτήση πυραύλου που πραγματοποίησε το αδίστακτο καθεστώς και ταξίδεψε 3.700 χιλιόμετρα - 800 χιλιόμετρα περισσότερο από την προηγούμενη εκτόξευση στην Ιαπωνία τον Αύγουστο.

Το αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό της νήσου Γκουάμ, στο οποίο ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί να επιτεθεί, απέχει 3.400 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα. Αλλά ο αμερικανικός στρατός είπε ότι η κατεύθυνση του πυραύλου σημαίνει ότι το νησί δεν κινδυνεύει. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για έναν ακόμα πύραυλο Hwasong-12, όπως και στη δοκιμή του Αυγούστου.

Οι αντιδράσεις

Η Ιαπωνία προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι δεν έχει "λαμπρό μέλλον" και ζήτησε επείγουσα συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει "νέα μέτρα" εναντίον της Βόρειας Κορέας, ξεχωρίζοντας τη Ρωσία και την Κίνα ως τις καλύτερες χώρες για να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς, λίγες ημέρες μετά τη δοκιμή που πιστεύεται ότι ήταν μια ισχυρή βόμβα υδρογόνου. Ως κύριοι προμηθευτές πετρελαίου στο καθεστώς, η Ρωσία και η Κίνα "πρέπει να δηλώσουν τη μη ανοχή τους σε αυτές τις απερίσκεπτες εκτοξεύσεις πυραύλων, λαμβάνοντας τις δικές τους άμεσες ενέργειες", δήλωσε ο Τίλερσον.

Η εκτόξευση ήταν μια εμφανής επίδειξη αδιαφορίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε νέο κύκλο κυρώσεων κατά του καθεστώτος. Τα στοιχεία πτήσης δείχνουν ότι ο πύραυλος πέταξε ψηλότερα και πιο μακριά από αυτόν που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία στις 29 Αυγούστου, υποδεικνύοντας ότι το καθεστώς συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στα προγράμματα πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη στις 15:00 τοπική ώρα σήμερα για να συζητήσει το θέμα. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κάλεσε την κίνηση "απολύτως απαράδεκτη". Είπε ότι το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για την απαγόρευση των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη Βόρειο Κορέα και την μείωση της προσφοράς πετρελαίου στη χώρα "έδειξε την ενωμένη ισχυρή βούληση της διεθνούς κοινότητας για μια ειρηνική λύση. Αλλά παρόλα αυτά, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ξανά αυτή την εξωφρενική συμπεριφορά. Τώρα είναι η στιγμή που απαιτείται από τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί ενάντια στις προκλητικές πράξεις της Βόρειας Κορέας, οι οποίες απειλούν την παγκόσμια ειρήνη", δήλωσε ο Αμπε στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την επιστροφή του στο Τόκιο από ταξίδι στην Ινδία. "Πρέπει να καταστήσουμε κατανοητό στη Βόρεια Κορέα ότι αν συνεχίσει αυτή την πορεία, δεν θα έχει λαμπρό μέλλον".

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάττις, δήλωσε ότι η τελευταία "απερίσκεπτη πράξη" της Βόρειας Κορέας είχε "βάλει εκατομμύρια Ιάπωνες σε θέση προστασίας". Ερωτηθείς για πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ, ο Μάτις είπε: "Δεν θέλω να μιλήσω γι 'αυτό ακόμα", προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερωθεί για την εκτόξευση.

Ωστόσο, ενώ το Πεκίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα, οι κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν έχουν θα συζητηθούν σημαντικά νέα βήματα. "Δεν περιμένω από την Κίνα να κάνει οποιεσδήποτε ριζοσπαστικές κινήσεις", δήλωσε ο Ζάο Τονγκ, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής Carnegie–Tsinghua του Πεκίνου. "Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουμε, ο πύραυλος μοιάζει με τον Hwasong-1 που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα στις 29 Αυγούστου: παρόμοιο βλήμα, παρόμοιο εύρος, παρόμοια τροχιά. Με άλλα λόγια, δεν ήταν τόσο μεγάλη πρόκληση, απλώς μια επανάληψη μιας προηγούμενης δράσης ... Φυσικά πέταξε πάνω από την Ιαπωνία και αυτό είναι σοβαρό - αλλά, πάλι, δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα που η Βόρεια Κορέα το έκανε αυτό".
Το Πεκίνο πιστεύει επίσης ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να τεθούν σε ισχύ οι πρόσφατες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών πριν χρειαστεί περαιτέρω δράση. Ο Ζάο δήλωσε: "Έχουμε ήδη δύο νέα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσα σε σχεδόν ένα μήνα. Εγκρίθηκαν πολύ ριζοσπαστικά μέτρα. Επομένως, δεν περιμένω από την Κίνα να απαντήσει με πρόσθετα ριζοσπαστικά μέτρα".

theguardian.com