Όταν ο Κιμ Γιονγκ-ουν συνεδριάζει...
06/05/2016 12:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν ο Κιμ Γιονγκ-ουν συνεδριάζει...

Απαγορεύονται οι γάμοι, οι κηδείες, τα διαλείμματα από την εργασία, τα ταξίδια και τα τρόφιμα. Ο Αγαπητός Ηγέτης -που δεν είναι άλλος από τον Κιμ Γιονγκ-ουν- ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου καταστολή των μαζών, για να «γιορτάσει» μια σπάνια συνεδρίαση της ελίτ του Κογκρέσου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Κιμ έχει επιβάλει έκτακτους κοινωνικούς ελέγχους σε όλη τη Βόρεια Κορέα και ειδικά στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, εξαιτίας του 7ου Κογκρέσου του Κόμματος των Εργατών, το οποίο ξεκινά σήμερα. Η εκδήλωση, που γίνεται μια φορά ανά γενιά καθώς η τελευταία πραγματοποιήθηκε το 1980, υποτίθεται ότι γίνεται για να γιορτάσουν την ηγεσία του Κιμ, αλλά τους τελευταίους μήνες οι παρατηρητές έχουν δει σημάδια κατάρρευσης της τάξης και μια επιστροφή στην εξαθλίωση.

Ο Κιμ κινητοποίησε όλους τους Βορειοκορεάτες να προετοιμαστούν για την εκδήλωση. Το Συνέδριο, για παράδειγμα, καλύπτει έναν αγώνα 70 ημερών", μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν όλο το εικοσιτετράωρο, συχνά σε έργα που σχεδιάστηκαν για τον εορτασμό της συγκέντρωσης του κόμματος. Οι ατυχείς πολίτες εξαφανίστηκαν προσωρινά, ειδικά από τις υπαίθριες αγορές, καθώς αξιωματούχοι ασφαλείας τους εξανάγκασαν.

Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι έρχονταν πρόθυμα για να δώσουν μια χείρα βοηθείας. Η Rodong Sinmun, έγκυρη εφημερίδα του κόμματος, στις αρχές του περασμένου μήνα ανέφερε ότι ένα ζευγάρι ήρθε "εθελοντικά" να εργαστεί την ημέρα του γάμου τους. Αυτοί οι εργατικοί νεόνυμφοι θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς. Οι γάμοι από τότε έχουν απαγορευτεί, όπως και οι κηδείες.

Η εκστρατεία, προβλέψιμα, έγινε θανατηφόρα καθώς οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν ζητήσει την ολοκλήρωση των έργων σε μια προθεσμία που ήταν αδύνατον να τηρηθεί. Μια πηγή είπε στην Chosun ότι 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν μια σήραγγα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης ενός καναλιού για ένα σταθμό παραγωγής κοντά στα σύνορα της Κίνας. Δεκάδες χωρικοί στην επαρχία Ριανγκάνγκ σκοτώθηκαν σε μια κατολίσθηση, ενώ εργάζονταν για ένα σιδηροδρομικό έργο.

Επιπλέον, το καθεστώς του λαού έφτασε βαθιά στις τσέπες των ανθρώπων. Σε μια εποχή όπου το μέσο νοικοκυριό της Βόρειας Κορέας κερδίζει περίπου 4.000 γουον το μήνα (περίπου 31 δολάρια), οι υπάλληλοι του Κιμ διέταξαν κάθε οικογένεια να συμβάλει από 6.500 έως 26.000 γουον ως "πληρωμή πίστης" στο Κογκρέσο.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι ασφαλείας κλείδωσαν στα σπίτια τους όλο τον πληθυσμό. Οι αρχές σταμάτησαν τις εκδώσεις για εγχώριες άδειες ταξιδιών και μπλοκάραν τη μετακίνηση των ανθρώπων μέσα και έξω από την Πιονγκγιάνγκ, διατάζοντας όλους όσους επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα να φύγουν. Το Υπουργείο Λαϊκής Ασφάλειας φέρεται να άρχισε να εργάζεται με τις ινμπινμπάν, τοπικές περιπολίες, για να επιθεωρήσει τους πολίτες στα σπίτια τους, καθώς και ταξιδιώτες σε ξενοδοχεία και μοτέλ. Σε όλη τη χώρα, πήραν τους εργαζόμενους από τα εργοστάσια και τους έβαλαν να κάνουν περιπολίες σε ιστορικές τοποθεσίες.

Όλες οι λεπτομέρειες μετρούν στον έλεγχο. Στην πορεία προς το Κογκρέσο, αξιωματούχοι ασφαλείας αναδιατύπωσαν την σονγκμπούν -κοινωνική κατάταξη- του κάθε πολίτη για να ενημερωθούν οι εκτιμήσεις των οικογενειακών δεσμών και οι "ιδεολογικοί προσανατολισμοί". Όπως ανέφερε μια πηγή στην ιστοσελίδα DailyNK, "όλοι έχουν κατηγοριοποιηθεί εκ νέου και η στενή διαχείριση γίνεται σύμφωνα με την καταγωγή τους και το σονγκμπούν, ενώ τοποθετούνται σε μία από τις τρεις κατηγορίες: την τάξη του πυρήνα, που σε περιόδους έκτακτης ανάγκης αναμένεται να υποστηρίξει τον Κιμ Γιονγκ-ουν, την κατηγορία των αμφιταλαντευόμενων, οι οποίοι πρέπει να εξετάζονται πάντα και την εχθρική τάξη, οι οποίοι πρέπει να τεθούν υπό συνεχή επιτήρηση".

Φαίνεται ότι οι μονάδες του στρατού έχουν επίσης μεταφερθεί στην πρωτεύουσα. "Η πραγματική πηγή της εξουσίας στη χώρα μας δεν είναι τα πυρηνικά όπλα ή οποιαδήποτε άλλα στρατιωτικά μέσα, αλλά η ενότητα του λαού και του ηγέτη", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Σου Γιονγκ την περασμένη εβδομάδα. "Αυτή η δύναμη της ενότητας που έχουμε είναι η πραγματική πηγή της δύναμης που οδηγεί τη χώρα μας σε νίκη".

Φυσικά, αν υπήρχε τέτοια ενότητα, δεν θα υπήρχε ανάγκη για δρακόντειους ελέγχους.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν προς το παρόν μπορεί να παραμένει στην εξουσία, αλλά μόνο μέσω του εξαναγκασμού. "Οι κινητοποιήσεις στην εργασία, οι δημεύσεις και οι περιορισμοί δεν αφορούν μόνο για τα χρήματα, αφορούν και τον έλεγχο" λέει ο Joshua Stanton του οργανισμού One Free Korea. Το καθεστώς έχει χάσει τον έλεγχο του. Υπάρχουν, για παράδειγμα, διάσπαρτα διαμαρτυρίες, και, σε μια εκπληκτική κατάρρευση του νόμου και της τάξης, η Βόρεια Κορέα είδε την πρώτη ληστεία τράπεζας στην ιστορία της στις 4 Απριλίου. Όπως σημειώνει ο Stanton, "αυτό το καθεστώς γνωρίζει ότι αν δεν μπορεί να κρατήσει τα υποκείμενά του ευτυχισμένα, ο επόμενος καλύτερος τρόπος για να τους ελέγχει είναι να τους κρατήσει πολύ κουρασμένους, απασχολημένους, φτωχούς και αδύναμους από την πείνα για να αντισταθούν".

Αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα για τον Κιμ και τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, αλλά η κοινωνία αρχίζει να ανησυχεί. Πλέον, ελάχιστοι αγαπούν την άρχουσα οικογένεια και, στα μάτια πολλών Βορειοκορεατών, ο Κιμ δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Την αφοσίωση στην οικογένεια Κιμ αντικατέστησε μια "κουλτούρα χρημάτων". Μετά τη μεγάλη πείνα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία μπορεί να σκότωσε μέχρι και 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί Βορειοκορεάτες έχουν μάθει να ζουν χωρίς την υποστήριξη του κράτους.

Έτσι, ο Κιμ Γιονγκ-ουν πρέπει να αποδείξει στο λαό του ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να κυβερνά. Έχει προωθήσει αυτό που αποκαλεί γραμμή μπαϊντζίν, δηλαδή την πρόοδο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τόσο τρομακτικών μέσων πολέμου όσο και της οικονομίας. Η πολιτική φαίνεται καλή στα χαρτιά, αλλά ο Κιμ, όπως γράφει η Chosun Ilbo, "απέτυχε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των Βορειοκορεατών και φαίνεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε βιαστικές κινήσει με όπλα για να κάνει εντύπωση".

Το πρόβλημα του Κιμ είναι ότι η οικονομία του, μετά από αρκετά χρόνια με κατά μέσο όρο 1 τοις εκατό ανάπτυξη, μοιάζει να συρρικνώνεται και πάλι. Οι νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλήθηκαν στις αρχές Μαρτίου, μετά την πυρηνική δοκιμή της 6ης Ιανουαρίου, φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, προκαλώντας ελλείψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πλέον νέες ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα. "Αν εξεταστούν υπό το πρίσμα των πρόσφατων εκκαθαρίσεων, οι εκτελέσεις, και οι αποστασίες αξιωματούχων δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει θεμελιωδώς ανασφαλές" σχολιάζει ο Greg Scarlatoiu, διευθυντής της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα. "Μια δραματική τροπή των γεγονότων μπορεί να είναι πιο πιθανή από ποτέ". Ή, όπως είπε η πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Wendy Sherman αυτή την εβδομάδα σε ένα ακροατήριο στην Ουάσιγκτον, "οι απροσδόκητες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής κατάρρευσης του καθεστώτος ή ενός πραξικοπήματος -δεν μπορεί να αποκλειστούν".

Η δοκιμασία για τον Κιμ Γιονγκ-ουν δεν είναι αν μπορεί να οργανώσει μια μεγάλη επίδειξη ενότητας στο Συνέδριο του Κόμματος, αλλά αν, κατά τους επόμενους μήνες, μπορεί να πείσει τους πεινασμένους Βορειοκορεάτες να του δώσουν περισσότερο χρόνο.

thedailybeast.com