Οργή Ερντογάν για την υποβάθμιση από Moody
09/03/2018 21:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οργή Ερντογάν για την υποβάθμιση από Moody's - η μπάλα πήρε και την Ελλάδα

Την οργισμένη αντίδραση Ερντογάν προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας από τον οίκο Moody's. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, με αφορμή την υποβάθμιση ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε ευκαιρία να "τα βάλει" και με την Ελλάδα λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης.

"Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά", είπε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο προπαγάνδας τους υπέρ του Τούρκου προέδρου και σχολιάζοντας την υποβάθμιση αναφέρουν ότι "η σχετική έκθεση γράφτηκε με τη βοήθεια του Φετουλάχ Γκιουλέν".

Χαρακτηριστική η ανάρτηση αρθρογράφου στην "Daily Sabah" με τίτλο "Η αγάπη της Moody's για τον Φετουλάχ Γκιουλέν". Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έκθεση συντάχθηκε στο γραφείο του Γκιουλέν και ότι "ο στόχος της έκθεσης δεν είναι να απεικονίσει την τουρκική οικονομία αλλά να παραποιήσει τα στοιχεία".

Σημειώνεται ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο Ba2.

Ο οίκος Moody's επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

capital.gr