Ομπάμα και Πούτιν μίλησαν για τη Συρία στο περιθώριο της G20
05/09/2016 18:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομπάμα και Πούτιν μίλησαν για τη Συρία στο περιθώριο της G20

Μία "ειλικρινής, ευθεία" συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε να δώσει μια συμφωνία για τον τερματισμό της αιματοχυσίας μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ανταρτών και του ευθυγραμμισμένου με τη Ρωσία συριακού καθεστώτος της χώρας, αν και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Κίνα.

Ομπάμα και Πούτιν παρέστησαν στην οικονομική σύνοδο κορυφής και εν μέσω αυξημένης πίεσης για μια συμφωνία συναντήθηκαν για 90 λεπτά στο περιθώριο, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ο αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι οι δύο πλευρές αποσαφήνισαν ορισμένα από τα μεγάλα κενά στο τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία και κατεύθυναν τις αντίστοιχες ομάδες τους να προγραμματίσουν μια συνάντηση μέσα στην εβδομάδα. Ο Ομπάμα τόνισε τη σημασία μιας συμφωνίας, λέγοντας αργότερα ότι η τρέχουσα δυναμική στη Συρία είχε επιτρέψει στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να βομβαρδίζει στόχους "με ατιμωρησία" και στις εξτρεμιστικές ομάδες να συνεχίσουν την στρατολόγηση. "Αυτή είναι μια επικίνδυνη δυναμική", δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να ενωθούν πίσω από τον κοινό στόχο του να νικήσουν τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή, και συγκεκριμένα το ISIS. "Αλλά με δεδομένα τα κενά εμπιστοσύνης που υπάρχουν, αυτή είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση", δήλωσε ο Ομπάμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν επίσης, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς καμία ανακοινώσιμη συμφωνία. Οι δύο διπλωμάτες συναντήθηκαν για μια ώρα, αλλά οι διαφωνίες τους παρέμειναν, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες ήταν η κατάληξη αρκετών εβδομάδων αναζήτησης μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία κυβέρνησης Άσαντ και των μετριοπαθών ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, η οποία θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Κέρι και Λαβρόφ ήλπιζαν σε μια συμφωνία και είχαν προγραμματίσει ακόμη και μια συνέντευξη Τύπου την Κυριακή για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα, αλλά ακύρωσαν τα σχέδια αυτά όταν οι συνομιλίες δεν κατέληξαν κάπου. "Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να βιαστούμε", δήλωσε ο Κέρι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε αρκετές αποτυχημένες ανακωχές με τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Ο Κέρι είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν εργαστεί πάνω σε πολλά τεχνικά ζητήματα, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να συνάψουν μια παράνομη σύμβαση. Τις τελευταίες ημέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πει ότι θέλει μόνο μια πανεθνική εκεχειρία μεταξύ του στρατού του Άσαντ και των ανταρτών, και όχι μια ακόμα "παύση των εχθροπραξιών", που είναι χρονικά περιορισμένη και σταματά τις εχθροπραξίες μόνο σε ορισμένες πόλεις και περιοχές. Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο την Κυριακή, όταν η Ρωσία υποχώρησε από τη συμφωνία σε θέματα που οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ πίστευαν ότι είχαν διευθετηθεί, είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

foxnews.com