Ομπάμα: Ακατάλληλος για Πρόεδρος ο Τραμπ
03/08/2016 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομπάμα: Ακατάλληλος για Πρόεδρος ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι "ακατάλληλος" και "ανέτοιμος" να γίνει πρόεδρος, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, προτρέποντας τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να κάνουν ένα άνευ προηγουμένου βήμα και να αποκηρύξουν την υποψηφιότητά του. Εν όψει των εκλογών τον Νοέμβριο, ο Τραμπ έχει ανατρέψει τη συμβατική πολιτική σοφία φέτος, με μια σειρά από αλλόκοτες και εξωφρενικές καταστάσεις. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, ο Τραμπ τα έβαλε με τους γονείς ενός αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ και εμφανίστηκε παντελώς ανενημέρωτος για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

"Ναι, νομίζω ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είναι ακατάλληλος να υπηρετήσει ως πρόεδρος" δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ στον Λευκό Οίκο. "Το δήλωσα την περασμένη εβδομάδα [στο συνέδριο των Δημοκρατικών], και αυτός συνεχίζει να το αποδεικνύει".

Ενώ η οικογένεια Μπους κρατά τον Τραμπ σε απόσταση, ολοένα και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι καταδικάζουν τις παρατηρήσεις του, αλλά συνεχίζουν να τον εγκρίνουν. Ο Ομπάμα συνέχισε: "Αν επανειλημμένα έχετε υποστηρίξει, με έντονους όρους, ότι αυτό που έχει πει είναι απαράδεκτο, γιατί εξακολουθείτε να τον εγκρίνετε; Τι σημαίνει για το κόμμα σας ότι αυτός είναι ο σημαιοφόρος σας; "Δεν είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει μια περιστασιακή γκάφα. Το φαινόμενο είναι καθημερινό και εβδομαδιαίο, όπου και οι ίδιοι αποστασιοποιείστε από τις δηλώσεις που έχει κάνει. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σημείο στο οποίο θα πείτε: 'δεν είναι κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και αν ο ίδιος φέρεται να είναι μέλος του κόμματός μου'. Το γεγονός ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη κάνει κάποιες από αυτές τις αποκηρύξεις να ακούγονται κενές".

Το θέμα πηγαίνει πέρα από τις συνήθεις διαφωνίες μεταξύ των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ο Ομπάμα. Ο πρώην σταρ του τηλεριάλιτι είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, είπε ο Πρόεδρος, από τον Τζον Μακ Κέιν, τον οποίο νίκησε το 2008, και τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον οποίο νίκησε το 2012. Και οι δύο ήταν πιο μετριοπαθείς, στα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα. "Υπήρξαν Ρεπουμπλικανικοί πρόεδροι με τους οποίους διαφωνούσα, αλλά δεν είχα αμφιβολία ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρόεδροι" δήλωσε ο Ομπάμα.

Απαντώντας στην κριτική, ο Τραμπ έκανε μια δήλωση που συνδέει τον Ομπάμα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών και επίδοξη διάδοχο. "Οι Ομπάμα και Κλίντον αποσταθεροποίησαν τη Μέση Ανατολή, παρέδωσαν το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία στο Ισλαμικό Κράτος και επέτρεψαν σε αξιωματούχους μας να σφαγιαστούν στη Βεγγάζη" είπε.

Και πρόσθεσε: "Έχουν δημιουργήσει την χειρότερο ανάκαμψη από την Μεγάλη Ύφεση ... Το έθνος μας έχει ταπεινωθεί στο εξωτερικό και κινδυνεύει από το ριζοσπαστικό Ισλάμ που έφτασε στις ακτές μας. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα".

Τη στιγμή που ο Ομπάμα έκανε την πρωτοφανή κριτική του Τραμπ μπροστά σε έναν ξένο ηγέτη, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πραγματοποιούσε συγκέντρωση σε ένα ζητωκραυγάζον πλήθος σε ένα αμφιθέατρο, μόλις 30 μίλια πιο μακριά. Εκεί, ο Τραμπ έλαβε έναν αντίγραφο μεταλλίου "Purple Heart" από έναν παλαίμαχο και επέκρινε για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ.

theguardian.com