ΟΗΕ: Πάνω από 700 μετανάστες νεκροί τις τελευταίες ημέρες
29/05/2016 18:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΗΕ: Πάνω από 700 μετανάστες νεκροί τις τελευταίες ημέρες

Φόβους για τουλάχιστον 700 νεκρούς μετανάστες στα ναυάγια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες ανοικτά των ακτών της Λιβύης, εξέφρασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Τα περιστατικά με βάρκες που βυθίστηκαν συνέβησαν στα νότια της Ιταλίας το τριήμερο Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Καρλότα Σάμι, περίπου 100 μετανάστες αγνοούνται από τη βάρκα που ανατράπηκε την Τετάρτη ενώ άγνωστη είναι η τύχη περίπου 550 ατόμων που επέβαιναν σε άλλη βάρκα που ανατράπηκε το πρωί της Πέμπτης. Διασωθέντες υποστήριξαν ότι η βάρκα δεν είχε μηχανή και γινόταν ρυμούλκηση από δεύτερο σκάφος των διακινητών. Σε τρίτο ναυάγιο, που συνέβη την Παρασκευή, 135 άτομα διασώθηκαν, 45 σοροί ανασύρθηκαν ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν τη διάσωση περισσότερων από 600 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης το Σάββατο, ανεβάζοντας τον αριθμό σε τουλάχιστον 13.000 για την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ανθρώπων που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω του επικίνδυνου περάσματος από την Αφρική. Αυτή θεωρείται πλέον η βασική δίοδος, καθώς η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία έχει περιορίσει τις ροές στο Αιγαίο.

usatoday.com