Οι Τούρκοι ξεκινούν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
21/02/2018 16:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Τούρκοι ξεκινούν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Δικές της γεωτρήσεις ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Τουρκία, η οποία εδώ και μερικές ημέρες έχει αποκλείσει την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, το Μάρτιο αναμένεται το γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία από τη Νότια Κορέα να ξεκινήσει δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Πανικό προκάλεσε η κίνηση της Τουρκίας... "Το κύρος μας μπορεί να διαταραχθεί" είπαν» είναι ο τίτλος της Χουριέτ, η οποία αναφέρει ότι το Μάρτιο η Τουρκία, με το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε, θα ξεκινήσει δραστηριότητες έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για το προηγμένης τεχνολογίας DeepSea Metro 2, που αγοράστηκε από τη Νότια Κορέα. Μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες και οριστεί το νέο όνομά του, αναμένεται να πάει στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει και χάρτη για την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη τη στάση των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της ενέργειας» και καλεί την ε/κ πλευρά «να συνέλθει, καθώς το φυσικό αέριο είναι κοινή αξία των Τ/Κ και των Ε/Κ».

Ένταση


Ο τουρκικός Τύπος στο σύνολό του αναφέρει ότι αυξάνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενο τα σημερινά δημοσιεύματα του ε/κ Τύπου.

Η εφημερίδα Μιλλιέτ, με τίτλο «Ελληνικές και ε/κ ιστοσελίδες το ανακοίνωσαν. Άρχισε το ξήλωμα (της πλατφόρμας)», αναφέρει ότι η κρίση συνεχίζεται εδώ και 12 μέρες.

Η Ακσάμ με τίτλο «Ε/κ Τύπος: 48 κρίσιμες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ε/κ Τύπος παραδέχεται ότι οι Ε/Κ βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ότι η Τουρκία εμπόδισε τη γεώτρηση και για πρώτη φορά δεν τα κατάφεραν.

Η εφημερίδα Σταρ έχει τίτλο «Το τουρκικό ναυτικό επιμήκυνε τις δραστηριότητες στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τη Μέρκελ».

Το CNNTurk αναφέρει ότι η ένταση στη Μεσόγειο κλιμακώνεται, ενώ επικαλείται σχόλιο ανώτατου τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο Ντογάν ότι «η στάση της ε/κ πλευράς στο θέμα της ενέργειας είναι απαράδεκτη» και ότι «οι Ε/Κ πρέπει να συνέλθουν, καθώς το φυσικό αέριο είναι κοινή αξία Τ/Κ και Ε/Κ».

in.gr