Oι στόχοι στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα
30/11/2015 13:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oι στόχοι στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα

Οι ηγέτες του κόσμου δείχνουν την αλληλεγγύη στη Γαλλία και ελπίζουν στη δημιουργία μιας νέας συνθήκης για το κλίμα.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για μια Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που υπόσχεται μία έντονη προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δημιουργήσει ένα διεθνές πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει στις χώρες να συντονίσουν και σταδιακά να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή και ως COP21, συγκεντρώνει 147 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάθε ηγέτης θα δώσει μόνο μια τρίλεπτη ομιλία, αλλά η παρουσία τους είναι μια ένδειξη του βάρους που ο κόσμος αποδίδει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με στόχο την πρόληψη της αύξησης της θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή - ένα επίπεδο που, αν παραβιαστεί, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως τονίζουν πολλοί επιστήμονες.

Ενώ δεν αναμένονται σημαντικές ανακαλύψεις από τις ομιλίες, οι ηγέτες αναμένεται να δώσουν ώθηση στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, που έχουν οριστεί να διαρκέσουν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Στόχος της συνόδου κορυφής είναι η δημιουργία μιας νέας συνθήκης για το κλίμα, που θα συμπεριλαμβάνει τη μείωση των εκπομπών, καθώς και οικονομική βοήθεια, με στόχο τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα και την αποζημίωση των χωρών που έχουν ήδη υποστεί απώλειες και ζημιές από την κλιματική αλλαγή.

Αν και αυτές οι σύνοδοι πάντα πραγματοποιούνται υπό έντονα μέτρα ασφαλείας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έχουν αυξήσει τη νευρικότητα. Πράγματι, μαζί με τις επείγουσες συζητήσεις για το κλίμα, οι ηγέτες στέλνουν επίσης ένα πολιτικό μήνυμα. Με τη συνάντηση στο Παρίσι, λίγο περισσότερο μετά από δύο εβδομάδες από τις επιθέσεις, οι ηγέτες ελπίζουν ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, αλλά και θα στείλουν το μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να εκτρέψει την παγκόσμια ατζέντα. "Θα είναι μια ισχυρή μομφή προς τους τρομοκράτες όταν ο κόσμος ενωθεί και δείξουμε ότι δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούμε για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας», είπε ο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο συμβολισμός και μόνο δεν θα είναι αρκετός για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής. Ο Ομπάμα έχει καταστήσει την επίτευξη απτής προόδου σε μια συμφωνία για το κλίμα μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας του. Οι Ευρωπαίοι, επίσης, βασίζονται σε μια επιτυχή έκβαση. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία, θέλει να δει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ειδικότερα, αναμένεται να πιέσει πολύ σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν τουλάχιστον δύο κρίσιμα σημεία.

Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι ένας ο βαθμός στον οποίο η συμφωνία θα είναι νομικά δεσμευτική. Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σε μια επίσημη συνθήκη που θα απαιτεί μειώσεις των εκπομπών, διότι αυτό θα απαιτούσε την εξασφάλιση της υποστήριξης της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας, η οποία είναι απίθανο να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Λοράν Φαμπιούς, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και οικοδεσπότης της συνόδου, προσπαθούν να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να καταλήξουν σε μια δημιουργική διάταξη που θα βοηθά τον Ομπάμα να αποφύγει το Κογκρέσο, αλλά θα εξακολουθεί να θέτει νέους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, έτσι ώστε οι χώρες να οφείλουν να αξιολογούνται και να αναφέρουν την πρόοδό τους με τον ίδιο τρόπο. "Σε αυτές τις περιστάσεις πρέπει κανείς να είναι πολύ εφευρετικός", δήλωσε η Geneviève Pons, διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου της WWF και επί χρόνια υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Είναι μια ευκαιρία να είμαστε εφευρετικοί και να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις για να είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο νομικά δεσμευτική, επαρκώς δεσμευτική, αλλά την ίδια στιγμή να μην είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε να προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην πλευρά των ΗΠΑ".

Μια πιθανή λύση θα ήταν να χωρίσουν τη συμφωνία και να κάνουν τα μέρη που ασχολούνται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων νομικά δεσμευτικά, ενώ τα μέρη που εκθέτουν τις μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων συγκεκριμένων δεσμεύσεων δεν θα είναι εκτελεστά. Μία από τις δυσκολίες στη λήψη μιας δεσμευτικής συμφωνίας είναι να βρεθεί ένας τρόπος επιβολής της. Αντί για επίσημες κυρώσεις, οι διαπραγματευτές μπορούν να επιλέξουν ένα είδος καθεστώτος «κατονομασίας και διαπόμπευσης», βάσει του οποίου η χώρα θα μπορούσε να εκτεθεί σε διεθνείς μομφές για την αποτυχία της να επιτύχει τους στόχους της. "Η κατονομασία και διαπόμπευση στη διεθνή σκηνή είναι πολύ αποτελεσματικά" δήλωσε η Pons.

Μια άλλη μεγάλη δυσκολία είναι το πώς το βάρος των περικοπών, καθώς και η οικονομική βοήθεια για τις χώρες που πλήττονται, θα πρέπει να κατανεμηθεί. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες αισθάνονται ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου θα πρέπει να φέρουν το κύριο βάρος, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, λόγω των δεκαετιών ανάπτυξης που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα είναι απρόθυμες να προβούν σε μεγάλες περικοπές μείωσης των εκπομπών, επειδή υποστηρίζουν ότι το φορτίο είναι στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αλλά οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα άλλα πλούσια έθνη θέλουν να μοιράσουν το βάρος, ιδιαίτερα καθώς κάποιες κάποτε φτωχές χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα είναι τώρα πολύ πιο πλούσιες και ρυπαίνουν πολύ περισσότερο. Η Κίνα έχει αλλάξει τη στάση της και υπόσχεται να αρχίσει τελικά να μειώνει τις εκπομπές της.

Συνδεδεμένο με αυτό είναι το ζήτημα των χρημάτων. Οι φτωχότερες χώρες αναμένουν οι πλουσιότερες να προσφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους της μείωσης των εκπομπών και να τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν χωρίς την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χωρίς τέτοιες δεσμεύσεις, θα είναι δύσκολο να πείσουν πολλές χώρες να υπογράψουν μια συμφωνία.

politico.eu

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.