Οι προβλέψεις των Financial Times για το 2016
31/12/2015 17:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι προβλέψεις των Financial Times για το 2016

Οι συντάκτες της εφημερίδας, παραδοσιακά, προβλέπουν το νέο έτος…

Θα κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ;

Ναι. Θα είναι οι εκλογές… του τρόμου. Η Κλίντον θα διαπομπευθεί από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Τεντ Κρους, για τα ελαττώματα του χαρακτήρα της και την αδυναμία της απέναντι στους εχθρούς της Αμερικής. Ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων θα θεωρήσει το όνομα Κλίντον ως έμβλημα του τι είναι λάθος - και διεφθαρμένο - στη σημερινή Αμερική. Αλλά οι εκλογές εξακολουθούν να κερδίζονται στο κέντρο, ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτό, και ο Κρους θα κλίνει πολύ πιο δεξιά από τον μέσο ψηφοφόρο ώστε να φτάσει στον Λευκό Οίκο. Παρά τις άβολες δημοσκοπήσεις, η Κλίντον θα κερδίσει. Οι Δημοκρατικοί θα πάρουν πίσω τη Γερουσία. Αλλά θα ξεκινήσει τη θητεία της σε ένα πολύ πολωμένο περιβάλλον στην Ουάσιγκτον. Δεν θα υπάρξει μήνα του μέλιτος.

Edward Luce

Θα εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα;

Όχι. Η Βρετανία θα ψηφίσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι με ενθουσιασμό, αλλά επειδή η έμφυτη αίσθηση των κοινών Βρετανών ψηφοφόρων, τελικά θα επικρατήσει. Ξεχάστε τα τεχνικά επιχειρήματα για το αν Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία στην επαναδιαπραγμάτευση του ή αν το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει ως αντάλλαγμα για τη συνεισφορά του στις Βρυξέλλες την αύξηση των επενδύσεων και του εμπορίου. Εξετάστε μάλλον τους πρωταγωνιστές και στις δύο πλευρές. Στο τέλος, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ της ήρεμης λογικής του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ και του λαϊκισμού του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Στοιχηματίζω ότι θα επιλέξουν τον Μέιτζορ. Αν κάνω λάθος, η Βρετανία θα αντιμετωπίσει πραγματικά ταραχώδεις καιρούς.

Philip Stephens

Θα παραμείνει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία τους επόμενους 12 μήνες;

Ναι. Ο Άσαντ θα παραμείνει ονομαστικά πρόεδρος της Συρίας το 2016, ακόμη και αν στην πραγματικότητα έχει ήδη υποβαθμιστεί ως ο μεγαλύτερος πολέμαρχος παρά ως ηγέτης ενός κράτους. Στρατιωτικά, έχει ενισχυθεί με τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση που έχει στόχο τους αντάρτες- εχθρούς του. Σε πολιτικό επίπεδο, το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο που συμφωνήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπει μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών και είναι γεμάτο κινδύνους. Ακόμη και στην περίπτωση που μια ειρηνευτική διαδικασία κερδίσει έδαφος, ο Άσαντ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την σταματήσει και να παραμείνει στην θέση του στη Δαμασκό.

Roula Khalaf

Θα αυξήσει η Τράπεζα της Αγγλίας τελικά τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο;

Όχι. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα φλερτάρει με την αύξηση των επιτοκίων κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2016, θα μπει σε πειρασμό, αλλά στο τέλος δεν θα προχωρήσει στην απόφαση. Έχει σημαντικούς λόγους για να αποφύγει την απόφαση. Ο πληθωρισμός θα ανέβει από το μηδέν με πολύ αργούς ρυθμούς, η αύξηση των μισθών θα είναι αδύναμη, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι ασθενέστερες και η μείωση του ελλείμματος θα αποτρέψει μια έκρηξη. Η BoE είναι πρόθυμη να δοκιμάσει τις νέες εξουσίες της να περιορίσει την πιστωτική ικανότητα πρώτα και μετά να σκεφτεί τα επιτόκια. Οι συνέπειες από μια περίοδο με μεγαλύτερο πληθωρισμό από τον στόχο είναι επίσης περιορισμένες. Αργότερα μέσα στο χρόνο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αποφασίσει να δράσει, αλλά ακόμα κι αν το έκανε δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Chris Giles

Θα ζητήσει τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών ένα πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ;

Ναι. Στο πλαίσιο της G20, κανένα αναπτυγμένο κράτος δεν θα χρειαστεί διάσωση. Η μόνη πιθανή υποψήφια είναι η Ιταλία, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της. Αλλά η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, την προστατεύει. Η G20 περιέχει επίσης 10 αναδυόμενες οικονομίες. Μερικές θα πληγούν από τις απότομες μειώσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων (Αργεντινή, Ρωσία και Σαουδική Αραβία). Κάποιες θα έχουν σημαντικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών (Σαουδική Αραβία, Βραζιλία και Νότια Αφρική). Τόσο η Ινδία όσο και η Νότια Αφρική έχουν αρκετά μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, έχουν μικρότερο έλλειμμα, αλλά σημαντική επιβάρυνση του δημοσίου χρέους. Οι χώρες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για αστάθεια είναι η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Υπό πίεση, οι χώρες αυτές έχουν αλλάξει πρόσφατα υπουργούς Οικονομικών. Η Αργεντινή έχει μια νέα κυβέρνηση που υπόσχεται μια νέα προσέγγιση. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο. Θα το καλέσει τουλάχιστον μία από τις χώρες αυτές; Φαίνεται πιθανό.

Martin Wolf

Θα αμφισβητηθεί η Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο;

Όχι, όμως, θα είναι μια αμφίρροπη κατάσταση. Προς το παρόν, η Ρούσεφ έχει πιθανότατα αρκετή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να σταματήσει τη διαδικασία. Αλλά όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο χειρότερη γίνεται η ύφεση της χώρας και η εξασθένηση της πολιτικής στήριξης. Οι διαδικασίες για την καθαίρεσή της, ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει να προχωρήσουν, πιθανότατα θα αρχίσουν στις 10 Φεβρουαρίου. Υποθέτοντας ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 180 ημέρες, η Ρούσεφ θα μπορούσε να δεχθεί την μομφή στα μέσα Αυγούστου. Αυτό θα είναι αφού ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επίσημα στις 5 Αυγούστου - αλλά πριν από τον τελικό στο άλμα εις ύψος, στις 16 Αυγούστου.

John Paul Rathbone

Θα παραμείνει καγκελάριος η Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία ως το τέλος της χρονιάς;

Όχι. Παρά το γεγονός ότι το 2015 έκλεισε με την Μέρκελ να έχει τη γενική αποδοχή στο συνέδριο του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το 2016 είναι πιθανό να λήξει η μακρά βασιλεία της ως καγκελάριος. Αυτές οι επευφημίες έμοιαζαν με την οριστική απόδειξη ότι η θέση της είναι ασφαλής - παρά τις πιέσεις που προκαλούνται από την άφιξη του 1 εκατ. περίπου προσφύγων στη Γερμανία το 2015. Ωστόσο, η Μέρκελ πλέον υποσχέθηκε να μειώσει τις ροές των προσφύγων το επόμενο έτος. Αυτό είναι πιθανό να αποδειχθεί αδύνατο, καθώς απελπισμένοι μετανάστες με τη βοήθεια λαθρεμπόρων συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα.

Ο θαυμασμός για το θάρρος και την ηθική ηγεσία της καγκελαρίου θα δώσουν τη θέση τους στην αβεβαιότητα και τη δυσαρέσκεια. Το σημείο καμπής θα μπορούσε να είναι μια εξέγερση από τις τοπικές κυβερνήσεις, που δηλώνουν ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλέσει τελικά μια πρόκληση για την καγκελάριο από το εσωτερικό του CDU, καθιστώντας τη θέση της ανυπόφορη.

Gideon Rachman

Ποιος θα κερδίσει το τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2016;

Το Βέλγιο, η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη της FIFA. Αυτός ο μυστηριακός συντελεστής υπερεκτιμά την ποιότητα του Βελγίου, αλλά όχι υπερβολικά. Μέσα από ένα προηγμένο σύστημα προπόνησης - και μια φιλελεύθερη πολιτική πολιτογράφησης για τους μετανάστες - αυτό το μικρό έθνος έχει δημιουργήσει έναν χείμαρρο ελίτ παικτών. Το Βέλγιο μπορεί να παρατάξει ένα επιθετικό τρίο με τους Eden Hazard, Kevin de Bruyne και Romelu Lukaku, αστέρες της Πρέμιερ Λιγκ των οποίων η συνδυασμένη αξία στην αγορά θα αγγίξει τις 150 εκατ. λίρες. Η γερμανική ομάδα είναι πιο έμπειρη και η ισπανική πιο συνεκτική, αλλά το Βέλγιο διαθέτει εξίσου απόλυτη τεχνική ποιότητα. Με τη Γαλλία οικοδέσποινα, υπάρχει και κάτι που μοιάζει με το πλεονέκτημα της έδρας.

Janan Ganesh

Θα υποτιμήσει η Κίνα το γιουάν σημαντικά την επόμενη χρονιά;

Ναι. Η Κίνα έχει βάσιμους λόγους να θέλει να κρατήσει σταθερό το γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2016: το ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα εμπορευμάτων, τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος και η επιθυμία να δείξει στον κόσμο ότι έχει ένα άξιο αποθεματικό νόμισμα. Αλλά το γιουάν εξακολουθεί να είναι πιθανό να υποτιμηθεί σε περίπου Rmb7 σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, κάτω από περίπου τα Rmb6.48 που είναι σήμερα. Η κινεζική οικονομία είναι πιθανό να χρειαστεί τουλάχιστον δύο μειώσεις των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποστηρίζεται από τη συνεχιζόμενη σφικτή πολιτική της Fed. Αυτό πρέπει να κρατήσει τις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα σε υψηλό επίπεδο, ασκώντας πιέσεις στο νόμισμα. Η τροχιά του γιουάν είναι απίθανο να είναι ομαλή. Αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο ασταθής χρονιά για το κινεζικό νόμισμα.

James Kynge

Θα αγωνιστούν οι ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016;

Ναι. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να τιμωρηθεί η Ρωσία επειδή ανέστησε το μαζικό ντόπινγκ της σοβιετικής εποχής. Τον περασμένο μήνα, έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία που πρέπει να αποβληθεί επ 'αόριστον από τον αθλητικό ανταγωνισμό μέχρι να μπορεί να αποδείξει ότι είναι καθαρή. Όμως, η Μόσχα και η Δύση είναι πρόθυμες να ελαχιστοποιήσουν την αμηχανία της ανεξάρτητης έκθεσης που αποκάλυψε μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις που έχει δει το άθλημα. Για να συμμετέχει στο Ρίο, η Ρωσία θα πρέπει να απολύσει αξιωματούχους που ήταν μέρος των προγραμμάτων του ντόπινγκ, να επιλύσει όλες τις εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, να ερευνήσει την κουλτούρα του ντόπινγκ που έχει και να αποδείξει ότι έχει αλλάξει τρόπο. Οι Ρώσοι λένε ότι αυτό θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Malcolm Moore

Θα πέσουν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ στην Ευρώπη το 2016;

Ναι. Οι ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτων ήδη άρχισαν να μην προτιμούν τους κινητήρες ντίζελ, μετά την αποκάλυψη του φθινοπώρου, ότι η Volkswagen είχε εγκαταστήσει λογισμικό για να εξαπατήσει στις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων, σε 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα σε όλο τον κόσμο. Η διείσδυση των ντιζελοκίνητων, μεταξύ των νέων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, κορυφώθηκε στο 55 τοις εκατό το 2010 και μειώθηκε γρήγορα στη Γαλλία, όπου οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί και ο σκεπτικισμός σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει αυξηθεί. Η VW είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλος κατασκευαστής κινητήρων ντίζελ και οι πωλήσεις της μειώθηκαν περισσότερο από 20 τοις εκατό στις βασικές αγορές τον Νοέμβριο, μετά το σκάνδαλο. Το 2016, το μερίδιο των ντιζελοκίνητων θα συρρικνωθεί τόσο γρήγορα, που θα αντισταθμίσει την αύξηση της συνολικής αγοράς αυτοκινήτου.

Brooke Masters

Θα είναι το μπρεντ πάνω από 50 δολ. μέχρι το τέλος του έτους;

Ναι. Η αγορά πετρελαίου το 2015 ήταν σκληρή για όσους θεώρησαν ότι θα έχει μια ταχεία ανάκαμψη μετά το δυστύχημα του προηγούμενου έτους. Η επιμονή της βιομηχανίας σχιστόλιθου των ΗΠΑ και η αύξηση της παραγωγής από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία σήμαινε ότι ο κόσμος ήταν γεμάτος με αργό. Το επόμενο έτος, η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά δεινά των παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως θα τους αναγκάσουν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους και να μειώσουν τα προγράμματα γεωτρήσεων, μειώνοντας τις μελλοντικές προμήθειες, και ο αντίκτυπος θα γίνει εμφανής. Το μπρεντ κάτω από 50 δολ. ανά βαρέλι είναι πολύ χαμηλή τιμή για να πραγματοποιήσει η βιομηχανία τις επενδύσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία δεν ολισθαίνει σε ύφεση, αυτή μοιάζει να είναι η χρονιά που οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα.

Ed Crooks

Θα είναι το 2016 η χρονιά που η εικονική πραγματικότητα θα "απογειωθεί";

Όχι, όμως, θα είναι το έτος κατά το οποίο πολλοί θα αποκτήσουν την εμπειρία για πρώτη φορά, αυτού που μπορεί μια ημέρα να είναι η πιο μετασχηματιστική όλων των τεχνολογιών. Η πρώτη προβολή μέσω ακουστικών VR - τα πεπλατυσμένα γυαλιά που χρησιμοποιούνται για την προβολή 3D εναλλακτικών εκδοχών της πραγματικότητας - είναι, για τους περισσότερους, αξέχαστη. Αλλά τα σπουδαία demos δήμος δεν δημιουργούν μια βιομηχανία. Ενώ τα VR παιχνίδια αρχίζουν να εμφανίζονται, υπάρχει έλλειψη περιεχομένου στις συσκευές. Και οι εφαρμογές που θα το ωθήσουν να γίνει η επικρατούσα τάση - όπως η επίσκεψη σε ένα γιατρό ή μια συνεδρίαση σε εικονικό χώρο- είναι πιο πολύ όνειρο παρά πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού. Η φυσική πραγματικότητα ποτέ πια δεν θα φαίνεται η ίδια.

Richard Waters

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. δημης avatar
    δημης 31/12/2015 23:20:07

    ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ....
    ΜΕ ΤΟΟΟΣΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ -ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ...
    ΑΦΗΣΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΕΠΙΚΟΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡ ΠΕΡΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ .... ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΣΩΣΟΥΝ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.