Οι περιφερειακές εκλογές δοκιμάζουν τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ
08/03/2016 20:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι περιφερειακές εκλογές δοκιμάζουν τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ

Την Κυριακή, οι Γερμανοί ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές σε τρία από τα 16 κρατίδια της χώρας. Οι εκλογές θεωρούνται μια σημαντική δοκιμασία της μεταναστευτικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ.

Ενώ οι εκλογές αφορούν άμεσα μόνο έναν στους πέντε εγγεγραμμένους Γερμανούς ψηφοφόρους, τα αποτελέσματα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη σε πανεθνικό επίπεδο, με το δεξιό, αντι-μεταναστευτικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) να αναμένεται ότι θα έχει μια ισχυρή παρουσία. Το AFD, το οποίο ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, έχει ήδη αμφισβητήσει το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο και ήρθε τρίτο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με περισσότερο από 13%. Το κόμμα αναμένεται να εισέλθει και στα τρία περιφερειακά κοινοβούλια στις εκλογές της Κυριακής.

Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ

Το Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ, ένα κρατίδιο με περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους και με πρωτεύουσα τη Στουτγκάρδη, είναι από τις πιο πλούσιες και ανταγωνιστικές περιφέρειες της Ευρώπης. Φιλοξενεί το αρχηγείο ορισμένων βιομηχανικών ελίτ της Γερμανίας, όπως η Porsche, η Daimler και η Bosch και μπορεί να υπερηφανεύεται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της χώρας.

Στο απερχόμενο Κοινοβούλιο οι Πράσινοι κατέχουν 36 έδρες, το SPD 35, το CDU 60 έδρες και το FDP επτά. Το κρατίδιο έχει επίσης τον μόνο περιφερειακό πρωθυπουργό της Γερμανίας από το κόμμα των Πρασίνων, τον δημοφιλή 67χρονο Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος υπερασπίστηκε την πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες. Το κόμμα του είναι επικεφαλής του SPD στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό. Ενώ τα ποσοστά του Κρέτσμαν παραμένουν υψηλά, το SPD αναμένεται να χάσει έδρες και, με αυτό, οι Πράσινοι μπορεί να χάσουν την εξουσία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νέα συμμαχία, η οποία θα μπορούσε να έχει το CDU της Μέρκελ, με τον περιφερειακό ηγέτη του Γκουίντο Βολφ, ως βασικό εταίρο, μαζί με το φιλελεύθερο FDP. Το CDU έχει αποκλείσει το σχηματισμό ενός συνασπισμού με το AFD.

Ρηνανία-Παλατινάτο

Ένα άλλο ισχυρό βιομηχανικό κράτος, η Ρηνανία-Παλατινάτο (με πρωτεύουσα την Μάιντς) έχει περίπου τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τα γερμανικά κρατίδια, μετά τη Βάδη-Βυρτεμβέργης και τη Βαυαρίας, στο 5,5%. Η οικονομία του οδηγείται από τις βιομηχανίες χημικών και γυαλιού (είναι έδρα της χημικής βιομηχανίας BASF και της υαλουργίας Schott), καθώς και από του τομείς του οίνου και του τουρισμού.

Στο απερχόμενο Κοινοβούλιο το SPD κατέχει 42 έδρες, το CDU 41 έδρες και οι Πράσινοι 18. Η Ρηνανία-Παλατινάτο κυβερνάται σήμερα από έναν συνασπισμό SPD-Πράσινων, με πρωθυπουργό την 55χρονη Μάλου Ντρέιερ, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κύρια πρόκληση για το SPD προέρχεται από την 43χρονη Τζούλια Κλόκνερ του CDU, ένα ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα. Παρότι ανήκει στο κόμμα της Μέρκελ, η Κλόκνερ υπήρξε σφοδρός επικριτής της πολιτικής της για τους πρόσφυγες και ζήτησε αυστηρότερους νόμους μετανάστευσης. Η Ντρέιερ εν τω μεταξύ έχει πει ότι είναι περισσότερο υπέρ της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ από την Κλόκνερ. Οι δημοσκοπήσεις δεν προσφέρουν σαφή αποτελέσματα και δείχνουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή.

Σαξονία-Άνχαλτ

Με 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, η Σαξονία-Άνχαλτ έχει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας (10,8%). Είναι, επίσης, η γερμανική περιοχή με το μεγαλύτερο αριθμό ξενοφοβικών επιθέσεων. Στο απερχόμενο κοινοβούλιο το CDU κατέχει 41 έδρες, το Die Linke (Αριστερά) 29 έδρες, το SPD 26 και οι Πράσινοι 9 έδρες.

Η τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησης της Σαξονίας-Άνχαλτ παίρνει τη μορφή ενός συνασπισμού CDU-SPD, με τον Ράινερ Χάσελοφ του CDU ως πρωθυπουργό. Στο κρατίδιο, η υποστήριξη στο AFD είναι από τις υψηλότερες και ο υποψήφιος του κόμματος Αντρέ Πόγκενμπουργκ έχει ποσοστά που ξεπερνούν το 19% στις δημοσκοπήσεις. Ο Πόγκενμπουργκ προβάλλει την εικόνα του "ανθρώπου του λαού", ενώ οι επικριτές του τον καταγγέλλουν ως λαϊκιστική με νεο-ναζιστικές διασυνδέσεις.

Ενώ το AFD έχει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ιδιαίτερα στη Σαξονία-Άνχαλτ, το SPD φαίνεται ότι λαμβάνει λιγότερο από 15%. Εάν αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, ο σημερινός συνασπισμός θα μπορούσε να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και τους Πράσινους.

euronews.com