«Οι περίεργες εκλογές της Βρετανίας για το τίποτα»
07/06/2017 14:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Οι περίεργες εκλογές της Βρετανίας για το τίποτα»

Ορισμένες εκλογές διευκρινίζουν τις επιλογές και προωθούν την πολιτική. Με τις συγκεκριμένες δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γράφει το editorial του Bloomberg.

Οι εκλογές της Βρετανίας την Πέμπτη θα αποτελέσουν τυπικό παράδειγμα για τα όρια των εκλογών. Όταν οι επιλογές είναι σαφείς και αρθρώνονται από ισχυρούς ηγέτες, οι εκλογές μπορούν να προωθήσουν την πολιτική. Όταν οι επιλογές δεν είναι σαφείς και τα κόμματα δεν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουν, οι ψήφοι δεν επιλύουν τίποτα.

Πριν από έξι εβδομάδες, η έκκληση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι για εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν λογική. Με τη δημοτικότητά της και τους αντιπάλους της στο Εργατικό Κόμμα υπό διάλυση, ήλπιζε να ενισχύσει τη θέση της στο Κοινοβούλιο, υπονομεύοντας τις ευρωσκεπτικές σκληρές τακτικές του κόμματός της και διευκολύνοντας τη διαπραγμάτευση των όρων του "διαζυγίου" της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο. Οι νέες τρομοκρατικές αγριότητες έχουν περιθωριοποιήσει τη συζήτηση για το Brexit. Η Μέι διεξήγαγε μια αδύναμη καμπάνια και είδε να εξατμίζεται ο ηγετικός ρόλος του Συντηρητικού Κόμματός της. Μια νίκη των Εργατικών εξακολουθεί να φαίνεται μάλλον απίθανη, αλλά οτιδήποτε λιγότερο από μια μεγάλη νίκη των Τόρις θα αφήσει τη Μέι υποβαθμισμένη και οι προοπτικές για το Brexit θα γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκες.

Το γεγονός είναι, στα δύο βασικά ζητήματα -την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και την επίμονη απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας- ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των κυριότερων κομμάτων. Η αντιπολίτευση των Εργατικών δεν υπόσχεται να αναστρέψει το Brexit, αλλά μόνο να το καταστήσει λιγότερο ενοχλητικό. (Δεν έχει πει πώς). Όσον αφορά την αντιτρομοκρατική πολιτική, αμφότερα τα κόμματα εξέφρασαν τη λύπη τους για τις επιθέσεις και ήρθαν αντιμέτωπα με τους ίδιους γνωστούς, αδικαιολόγητους συνδυασμούς μεταξύ ασφάλειας και πολιτικών ελευθεριών.

Όλα αυτά έχουν δώσει έναν παράξενο αέρα σχεδόν ασχετοσύνης στις εκλογές της Πέμπτης. Ζητήματα παγκόσμιας ιστορικής σημασίας πιέζουν τους βρετανούς ψηφοφόρους - και οι εκλογές δεν είχαν σχεδόν τίποτα να πουν γι 'αυτούς. Αντ' αυτού, τα κόμματα μάχονται για τον λεγόμενο φόρο άνοιας της Μέι και για το ανολοκλήρωτο οικονομικό σχέδιο των Εργατικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προγράμματα των κομμάτων στην πραγματική τους αξία, οι Τόρις έχουν σημαντικότερα επιχειρήματα. Ωστόσο, οι εκλογές κατέληξαν να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στους δύο ηγέτες, την Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε μια στιγμή μεγάλου πολιτικού άγχους, η Βρετανία διαπιστώνει ότι έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη και στους δύο.

bloomberg.com