Οι «κόκκινες γραμμές» της ΕΕ για την Τουρκία
17/03/2016 15:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «κόκκινες γραμμές» της ΕΕ για την Τουρκία

Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, στην αμφιλεγόμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό, αποκρούοντας πολλές από τις απαιτήσεις της Άγκυρας ή απλά αγνοώντας τες

Ένα προσχέδιο δήλωσης, το οποίο έχει στην κατοχή του το Politico, δείχνει ελάχιστα σημάδια προόδου σε όσα θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με αυτά που ζητούσε η Άγκυρα. Το άνοιγμα νέων τομέων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, τα αποκαλούμενα νέα κεφάλαια, θα συμβούν "σύντομα", αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το σχέδιο, που εκπονήθηκε από την ομάδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δηλώνει ότι η ΕΕ και η Τουρκία "θα προετοιμαστούν για την απόφαση σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό".

Η διατύπωση είναι αμετάβλητη από μία προ-συμφωνία που επετεύχθη με την Άγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, δείχνοντας ότι ελάχιστη ή καθόλου πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί όσον αφορά την αντίθεση της Κύπρου στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Σε εκείνη τη σύνοδο κορυφής, ο Τουσκ κλήθηκε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία, αλλά "όπως έχουν αποδείξει οι συνομιλίες μου τις τελευταίες δέκα ημέρες, καθώς και το ταξίδι μου στην Λευκωσία και την Άγκυρα χθες, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν πριν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη μας και την Τουρκία" έγραψε ο Τουσκ σε επιστολή του την Τετάρτη.

Όσον αφορά ένα άλλο βασικό τουρκικό αίτημα, τα επιπλέον 3 δις ευρώ από τα 3 δις που η ΕΕ έχει ήδη υποσχεθεί, αναφέρει ότι η απόφαση θα πρέπει να αναβληθεί και επιπλέον χρήματα θα δοθούν μόνο όταν δαπανηθούν τα χρήματα της πρώτης δόσης και εάν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

Η ΕΕ "θα επιταχύνει περαιτέρω την εκταμίευση" των αρχικών μετρητών, αναφέρει το προσχέδιο, και "όταν αυτοί οι πόροι χρησιμοποιηθούν πλήρως και υπό τον όρο ...ότι οι δεσμεύσεις έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να αποφασίσει σχετική πρόσθετη χρηματοδότηση ... μέχρι το ανώτατο όριο των επιπλέον 3 δις ευρώ ως το τέλος του 2018".

Η Τουρκία εξέπληξε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις αρχές Μαρτίου, προτείνοντας μια σειρά από αιτήματα σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της ΕΕ στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Εκτός από τα επιπλέον χρήματα και την επιτάχυνση των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ, ζήτησε η άρση των προϋποθέσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες που έρχονται στη ζώνη Σένγκεν να εφαρμοστεί ως τον Ιούνιο το αργότερο.

Ενώ το σχέδιο δήλωσης επιβεβαιώνει την ημερομηνία-στόχο του Ιουνίου, προσθέτει ότι "για το σκοπό αυτό η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκπληρώσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις" για να μπορέσει η Επιτροπή να υποβάλει πρόταση τον Απρίλιο. Βάσει της πρότασης αυτής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο "μπορεί να λάβουν μια τελική απόφαση".

Διπλωμάτες λένε ότι η Άγκυρα ελπίζει να παρακάμψει τα 72 "σημεία αναφοράς" που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση της βίζας (35 από αυτά έχουν ήδη "τσεκαριστεί"), αλλά αυτό δεν θα συμβεί. "Δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τα κριτήρια. Αν στη συνέχεια, αύριο το πρωί ο (ουκρανός πρόεδρος Πέτρο) Ποροσένκο ζητήσει το ίδιο, τι θα πρέπει να απαντήσουμε; Αλλάξαμε τα κριτήρια για την Τουρκία, αλλά δεν θα τα αλλάξουμε για εσάς;", είπε ένας διπλωμάτης.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή μεταναστών "ένας προς έναν", με την επανεγκατάσταση ενός Σύριου πρόσφυγα στην Ευρώπη για κάθε Σύριο που επιστρέφει στην Τουρκία. Το προσχέδιο αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ "χαιρετίζουν την τουρκική δέσμευση ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν στην Τουρκία θα πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα".

Για να φέρει νόμιμα Σύριους στην Ευρώπη, χωρίς να συμφωνήσει περίπλοκες νέες ευκαιρίες επανεγκατάστασης, το μπλοκ σκοπεύει να κάνει χρήση των 72.000 χώρων επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης προσφύγων, που δεν έχουν γεμίσει. Για να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα, οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι "αν ο αριθμός των δηλώσεων υπερβαίνει τους αριθμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές, ο μηχανισμός αυτός θα υπόκειται σε αναθεώρηση". Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχουν περισσότεροι από 72.000 Σύριοι που έχουν επιστραφεί, η συμφωνία τελειώνει, είπε ένας διπλωμάτης, και αν η Τουρκία δεν κρατήσει τα σύνορά της υπό έλεγχο, η όλη διαδικασία θα καταρρεύσει. Η δήλωση αυτή συζητήθηκε την Τετάρτη από πρέσβεις της ΕΕ και θα πρέπει να εγκριθεί από την Άγκυρα. Αλλά, όπως είπε ένας διπλωμάτης, "δεν είμαι σίγουρος αν η Τουρκία μπορεί να το δεχτεί".

http://www.politico.eu