Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βρετανία για το Brexit
29/10/2015 14:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βρετανία για το Brexit

Ο αμερικανός εκπρόσωπος εμπορίου Μάικλ Φρόμαν προειδοποίησε τη Βρετανία πως αν φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει εμπορικούς περιορισμούς από τις ΗΠΑ, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πρόθυμες να επιδιώξουν μια ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, αν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Φρόμαν στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις ενός αμερικανού ανώτερο αξιωματούχου σχετικά με το θέμα.

Οι ψηφοφόροι αναμένεται να αποφασίσουν μέχρι το τέλος του 2017, αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη για την έξοδο από το μπλοκ. Τα σχόλια του Φρόμαν υπονομεύουν ένα βασικό οικονομικό επιχείρημα των υποστηρικτών της εξόδου, που λένε ότι η Βρετανία θα ευημερήσει από μόνη της και θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τους εμπορικούς εταίρους.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας μετά την ΕΕ, αγοράζοντας προϊόντα αξίας πάνω από 54 δις δολ. από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014. «Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Βρετανία έχει μεγαλύτερο λόγο στο εμπόριο όσο είναι μέρος της ΕΕ, που αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης οικονομικής οντότητας» δήλωσε ο Φρόμαν στο Reuters, προσθέτοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ δίνει στη Βρετανία περισσότερη δύναμη στις διαπραγματεύσεις. Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, επισήμανε, θα αντιμετωπίσει τις ίδιες τιμές και τους εμπορικούς φραγμούς με άλλες χώρες εκτός του αμερικανικού ελεύθερου εμπορικού δικτύου.

«Δεν έχουμε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο κι έτσι θα υπόκεινται στους ίδιους δασμούς - και άλλα μέτρα που σχετίζονται με το εμπόριο – με την Κίνα, τη Βραζιλία ή την Ινδία», είπε. Η Ουάσιγκτον μόλις υπέγραψε εμπορική συμφωνία με 11 άλλα έθνη του Ειρηνικού και θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι ΗΠΑ, επίσης, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας για οχήματα εκτός της ΕΕ. Αν η Βρετανία δεν είναι μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν αποτελεί μέρος της ΤΤΙΡ, τα βρετανικά αυτοκίνητα που εξάγονται προς τις ΗΠΑ, όπως οι Jaguar και τα Land Rover, θα έχουν δασμούς 2,5% και πιθανόν θα είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον γερμανικό και τον ιταλικό ανταγωνισμό. Οι βρετανικές εξαγωγές καυσίμων και η σοκολάτα θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν σε μειονεκτική θέση αν η ΤΤΙΡ καταργήσει τους δασμούς για τα προϊόντα αυτά.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.