Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Σύριους Κούρδους που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, εξοργίζοντας την Τουρκία
10/05/2017 12:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Σύριους Κούρδους που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, εξοργίζοντας την Τουρκία

Παρά την έντονη αντίδραση του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την προμήθεια όπλων σε μαχητές του Κουρδικού YPG για να υποστηρίξει μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Η Άγκυρα θεωρεί την στρατιωτική οργάνωση των Κούρδων YPG, η οποία πολεμά μαζί με τον ευρύτερο συνασπισμό που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ως τη συριακή επέκταση της μαχητικής κουρδικής ομάδας ΡΚΚ, η οποία αγωνίζεται στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Τουρκία, της οποίας ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συναντήσει τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Το Πεντάγωνο επεδίωξε αμέσως να τονίσει ότι θεωρεί τον εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων "ως απαραίτητο για να εξασφαλίσει μια σαφή νίκη" στην de facto πρωτεύουσα των Ισλαμιστών Ράκα, η οποία αποτελεί επίσης ένα κομβικό σημείο για τον προγραμματισμό των επιθέσεων της ομάδας κατά της Δύσης.
"Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εταίρου του συνασπισμού, της Τουρκίας", δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ, καθώς ταξίδευε στη Λιθουανία με τον υπουργό άμυνας Τζιμ Μάτις. "Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να αποτρέψουν πρόσθετους κινδύνους ασφαλείας και να προστατεύσουν τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ", ανέφερε η Γουάιτ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει εδώ και πολύ καιρό όπλα στα αραβικά τμήματα των αποκαλούμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες περιλαμβάνουν μαχητές του YPG. Η Γουάιτ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στον εξοπλισμό εκείνων των αραβικών μαχητών στο πλαίσιο των SDF. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός στους Κούρδους μαχητές θα μπορούσε να περιλαμβάνει μικρά όπλα, πυρομαχικά, πολυβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός που παρέχεται στις SDF θα είναι περιορισμένος, ειδικά για μια αποστολή και υπό τον όρο ότι "θα επιτευχθούν σταδιακά οι στόχοι» δήλωσε η Γουάιτ.

Πιέσεις από την Τουρκία

Η αμερικανική συμμαχία με την Τουρκία αποδείχθηκε αποφασιστική στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, παρέχοντας στον συνασπισμό πρόσβαση στην αεροπορική βάση της Τουρκίας στο Ιντσιρλίκ για επιθέσεις εναντίον των μαχητών, λένε αξιωματούχοι.

Ο Μάτις, μιλώντας πριν από την ανακοίνωση σε δημοσιογράφους στη Δανία και μετά από συνομιλίες με τα μέλη του συνασπισμού, ακούστηκε αισιόδοξος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Άγκυρα. "Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε μαζί με τους Τούρκους, παραλλήλως, για να ρίξουμε τη Ράκα και θα λύσουμε το πρόβλημα για το πώς θα το κάνουμε", δήλωσε ο Μάτις.

Ο Μάτις τηλεφώνησε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Φίκρι Ίσικ την Τρίτη, δήλωσε το Πεντάγωνο. Δεν ήταν σαφές πώς απάντησε ο Ισίκ, αλλά το Πεντάγωνο είπε ότι και οι δύο "επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία".

Η απόφαση να προωθηθούν οι Σύριοι Κούρδοι πιθανόν θα σκιάσει την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, αναφέρουν οι αναλυτές. "Υπήρξαν άσχημα επεισόδια στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, αλλά αυτό είναι σοβαρό, επειδή καταλαμβάνει το επίκεντρο των τουρκικών προτεραιοτήτων ασφαλείας", δήλωσε ο Μπουλέντ Αλιρίζα, διευθυντής του προγράμματος Τουρκίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών Στην Ουάσινγκτον. "Έχετε πλέον ένα ερωτηματικό σχετικά με την αμερικανο-τουρκική σχέση ασφαλείας που είναι αρκετά σοβαρή", δήλωσε ο Αλιρίζα.

Η Άγκυρα υποστήριζε εδώ και καιρό ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αλλάξει τη στήριξη για την προγραμματισμένη επίθεση στη Ράκα, από την κουρδική οργάνωση YPG σε Σύρους αντάρτες που η Τουρκία έχει εκπαιδεύσει και οδηγήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους κατά το παρελθόν έτος. Αλλά η διοίκηση των ΗΠΑ αμφιβάλλει για το αν η τουρκική δύναμη ήταν αρκετά μεγάλη ή επαρκώς εκπαιδευμένη.

Η Γουάιτ φάνηκε να υπογραμμίζει αυτό το συμπέρασμα, όταν είπε: "Οι SDF, που συνεργάζονται με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις και τις δυνάμεις του συνασπισμού, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να καταλάβει με επιτυχία τη Ράκα στο εγγύς μέλλον". Ο Σαλέχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του συριακού κουρδικού κόμματος PYD, που συνδέεται πολιτικά με το YPG, δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ ήταν αναμενόμενη.

"Η εκστρατεία στη Ράκα εκτελείται παράλληλα με τον διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας. Είναι φυσικό να παρέχουν όπλα" στις SDF και στις ένοπλες ομάδες που αγωνίζονται ως μέρος αυτής, δήλωσε ο Μουσλίμ.

Σε μία ένδειξη των πρόσφατων εντάσεων, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG στη βορειοανατολική Συρία και την περιοχή Σινζάρ του Ιράκ αργά τον περασμένο μήνα, περίπου 30 μαχητές, σύμφωνα με μία εκτίμηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβαθμίσει τις τουρκικές κατηγορίες για δεσμούς μεταξύ του YPG και του PKK. Η Άγκυρα πιστεύει ότι η προώθηση του YPG θα πυροδοτήσει το αντι-Κουρδικό συναίσθημα στα επικρατέστερα αραβικά μέρη της Συρίας, όπως η Ράκα, και θα απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

reuters.com