Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν στόχους του ISIS στη Λιβύη
02/08/2016 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν στόχους του ISIS στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έχουν στόχο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη και έπειτα και από σχετικό αίτημα της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της χώρας. Ο εγκεκριμένος από τον ΟΗΕ επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Φαγέζ Σεράζ είπε χθες ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν τη Σύρτη, προπύργιο των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Σεράζ διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα περιορισθεί σε από αέρος στήριξη και ότι χερσαία τμήματα του αμερικανικού στρατού δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σηματοδοτούν ενίσχυση του αμερικανικού ρόλου στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, εν μέσω ανησυχιών για τα τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Σε σχετική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ύστερα από σύσκεψη με τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ. "Τα πλήγματα αυτά είναι, σύμφωνα με την προσέγγισή μας, για την αντιμετώπιση του ISIS και τη συνεργασία μας με ικανές και αξιόπιστες δυνάμεις στο έδαφος. Οι βομβαρδισμοί, με στόχο τους τζιχαντιστές στη Σύρτη θα συνεχισθούν", είπε ο Κουκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ISIS διαθέτει περίπου 6.000 μαχητές στη Λιβύη. Οι επιθέσεις έχουν στόχο να βοηθήσουν να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ των λιβυκών παραστρατιωτικών ομάδων και των μαχητών του ISIS που έχουν μετατρέψει τη Σύρτη σε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, οι βομβαρδισμοί θα ενταθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η αμερικανική παρέμβαση δημιουργεί σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους για τον Σεράζ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από ισλαμιστές επικριτές του ότι η κυβέρνηση ενότητάς του είναι πληρεξούσια των δυτικών συμφερόντων. Αυτές οι κατηγορίες αναβίωσαν τον περασμένο μήνα όταν τρεις Γάλλοι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου κοντά στην Βεγγάζη. Η γαλλική κυβέρνηση απέδωσε την συντριβή σε δυστύχημα. Μια τοπική παραστρατιωτική ομάδα, αντίθετη με τον Σεράζ, ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος.

Εμπλοκή της Ιταλίας

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τη Δευτέρα πως "οι αμερικανικές επιδρομές αξιολογούνται θετικά" από την κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως η Ρώμη "ενθαρρύνει την υλοποίηση των πρωτοβουλιών που θα φέρουν σταθερότητα και ειρήνη στους Λίβυους".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών Μέσων, η Ιταλία φάση έχει ανοίξει τις βάσεις στην επικράτειά της για απογείωση των μαχητικών, ενώ αναμένεται σε δεύτερο στάδιο και η εμπλοκή της ιταλικής αεροπορίας. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η χώρα έχει ήδη δώσει έγκριση στα αμερικανικά μέσα για χρήση της Σιγκονέλα στη Σικελία.

nytimes.com, ansamed.info