Οι ΗΠΑ απειλούν να μην δώσουν τα F35 στην Τουρκία λόγω των S400
27/03/2018 12:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ απειλούν να μην δώσουν τα F35 στην Τουρκία λόγω των S400

Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν στείλει μήνυμα στην Τουρκία πως η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ενδέχεται να είναι εμπόδιο στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στην Άγκυρα.

Αυτό αποκαλύπτει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet που έχει τίτλο «Το χαρτί τον F-35 απέναντι στα S-400’».

O πρόεδρος της επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος AKP Volkan Bozkir που επισκέφθηκε το Κογκρέσο ανέφερε πως «θέλουν να μας πουν πως δεν μπορούν να μας δώσουν τα F-35. Μας λένε πως δεν μπορεί να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Δεν μας το είπαν ξεκάθαρα τα μέλη του Κογκρέσου αλλά όλοι οι σύμβουλοι τους».

Ο Bozkir αναφέρει πως οι Αμερικανοί δεν απειλούν ξεκάθαρα όμως το αναφέρουν με έμμεσο τρόπο. «ΟΙ S 400 είναι άλλο θέμα ενώ τα F-35 είναι άλλο. Η συνεργασία μας για το μαχητικό αυτό έχει σημασία για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την συνεργασία Τουρκίας-HΠΑ όμως φαίνεται πως υπάρχει διαφορετικό κλίμα στην Ουάσιγκτον» αναφέρει ο Τούρκος βουλευτής.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει παραγγελία 100 F-35 και συμμετέχει στη συμπαραγωγή του αεροσκάφους αυτού. Τα πρώτα 2 F-35 αναμένεται να φτάσουν το 2019 εκτός κι αν προκύψουν ᾽᾽τεχνικά προβλήματα᾽᾽.

Πάντως την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim ανακοίνωσε πως η Τουρκία ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ.

eleftherostypos.gr