Οι Γερμανοί Συντηρητικοί πιέζουν τον Σόιμπλε να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών
26/09/2017 18:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Γερμανοί Συντηρητικοί πιέζουν τον Σόιμπλε να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών

Τις πιέσεις προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει τη θέση του προέδρου στη Γερμανική Βουλή, εντείνουν οι Συντηρητικοί της Γερμανίας. Ο Σόιμπλε μπορεί να έχει υπό τον έλεγχο του το υπουργείο Οικονομικών από το 2009, αλλά η έκβαση των εκλογών με τον θρίαμβο για το κόμμα της ακροδεξιάς, εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να κρατήσει τη θέση αυτή.

Ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ δήλωσε, αναφερόμενος στην πιθανή μετακίνηση Σόιμπλε: "Θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό λόγω AfD και του κλίματος στο κοινοβούλιο". Ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ, και ένας Συντηρητικός από την ίδια περιοχή με τον Σόιμπλε, δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι ο Σόιμπλε θα ήταν "ιδανικός" υποψήφιος για τη θέση. Όλοι συμφωνούν ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών θα μπορέσει να πειθαρχήσει την Μπούντεσταγκ, τώρα που το AfD υποσχέθηκε να αλλάξει τα δεδομένα στον κοινοβουλευτικό διάλογο.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε, μέλος των Συντηρητικών από το 1972, δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το μέλλον, πέραν του ότι σκοπεύει να παραμείνει στην πολιτική. Ο απερχόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, στέλεχος του CDU δεν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ.

Το υπουργείο Οικονομικών εποφθαλμιά το φιλικό προς τις εταιρείες, και υπέρ της μείωσης των φόρων FDP, τη στήριξη του οποίου η Μέρκελ θα χρειαστεί, μαζί με τους Πράσινους, για να σχηματίσει κυβέρνηση.

reuters.com