Οι “φρουροί της επανάστασης” του Ερντογάν ... και στο βάθος Δημοψήφισμα
22/02/2017 20:20
Του Sukhoi
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι “φρουροί της επανάστασης” του Ερντογάν ... και στο βάθος Δημοψήφισμα

Βάσει σχεδίου, φανατικοί οπαδοί του Ερντογάν και ισλαμιστές, ακόμα και συγγενείς του Τούρκου προέδρου (!), φτιάχνουν “ομάδες υπεράσπισης του Ερντογάν”, ενώ δηλώνουν ευθαρσώς στα Μέσα Ενημέρωσης πως, αν χρειαστεί, “υπάρχουν και όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν”. Εξαιρετικά αποκαλυπτικό είναι, όμως, δημοσίευμα στην Ευρώπη που κάνει λόγο για εταιρεία “συμβούλων ασφαλείας”, η οποία λειτουργεί ως βιτρίνα, και οργανώνει ένοπλες ομάδες υπέρ του Ερντογάν. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία, SADAT, που δημιουργήθηκε το 2012 από τον απότακτο ταξίαρχο, Αντνάν Τανρίβερντι (Adnan Tanrıverdi), φέρεται να εκπαίδευε τζιχαντιστές του ISIS, τους οποίους κατόπιν έστελνε στη Συρία σε συνεργασία με την τουρκική μυστική Υπηρεσία (ΜΙΤ). Όταν η δράση της αποκαλύφθηκε από Δυτικές μυστικές Υπηρεσίες, αναγκάστηκε να την διακόψει.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν σχηματίζει στρατό “φρουρών της επανάστασης” δείχνει ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι επίφοβη, κρέμεται από μια κλωστή και βρωμάει μπαρούτι. Πόσο μάλλον, ενόψει του Δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Μένει, βέβαια, να διαπιστωθεί κατά πόσον ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να πάρει, τελικώς, το πάνω χέρι. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι, επισημαίνουν τη βαθιά πόλωση της τουρκικής κοινωνίας, σημειώνοντας ότι είναι άγνωστη η τελική έκβαση του Δημοψηφίσματος.

Πάντως, ακόμα και από το ακραίο κόμμα των “Γκρίζων Λύκων” υπάρχουν στελέχη που καταγγέλλουν τις πρακτικές του “καθεστώτος Ερντογάν”. Ενδεικτικά, ο Σινάν Ογάν, υποψήφιος πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος, MHP, ο οποίος πάντως διαφωνεί με τη στήριξη που παρέχει ο επικεφαλής του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στον Ερντογάν, ανέφερε: "Γνωρίζουμε πως ιδιαίτερα μετά την 15η Ιουλίου, έστελναν απλούς ανθρώπους σε στρατόπεδα, όπου εκπαιδεύονταν στα όπλα. Προετοιμάζονται, ώστε όταν δώσουν το σύνθημα, να εξαπολύσουν αυτή την παραστρατιωτική δύναμη στους δρόμους εναντίον των άλλων τμημάτων της κοινωνίας".

Χτες επίσης, η εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” είχε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, όπου ο Ορχάν Ουζούνερ , συμπέθερος του Ερντογάν, δηλώνει ότι οργανώνει μια τέτοια ομάδα με τίτλο: "Μείνε αδελφωμένη Τουρκία". Κατά την εφημερίδα, στην πρώτη μάζωξη της ομάδας, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ουζούνερ ανέφερε σε κλειστό κύκλο ότι "αν παραστεί ανάγκη, υπάρχουν και όπλα που θα χρησιμοποιήσουμε". Στη συνέχεια βέβαια, σε νέα συνέντευξή του, στην εφημερίδα Χουρριέτ, παραδέχεται μεν την ύπαρξη ομάδας 500 μελών, λέγοντας μάλιστα ότι "κάτω από μας υπάρχουν διάφορες ομάδες", αλλά αρνείται κάθε σχέση με πιθανή χρήση όπλων.

Άκρως ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, πως στο Vocal Europe (Erdogan's Revolutionary guard – SADAT), στις 31 Ιανουαρίου 2017, υπήρξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο πιθανώς ο Ερντογάν δημιουργεί τους δικούς του “Φρουρούς της επανάστασης", όπως φτιάχτηκαν και στο Ιράν. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα την εταιρεία συμβούλων ασφαλείας, SADAT. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία, σε συνεργασία με τη ΜΙΤ, είχε εμπλοκή στην εκπαίδευση του ISIS. Δραστηριότητα που αποκαλύφθηκε από Δυτικές μυστικές Υπηρεσίες. Ωστόσο, η εταιρεία φέρεται να ενεπλάκη ενεργά και στην εκπαίδευση νεαρών οπαδών της οργάνωσης "Οθωμανικές Εστίες", που πρόσκειται στον Ερντογάν. Στόχος ήταν να μετάσχουν "σε ενδεχόμενες συγκρούσεις με το στρατό". Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα μέλη της να είναι μεταξύ εκείνων που προέβησαν στις γνωστές ακρότητες κατά στρατιωτικών, όταν απέτυχε το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.