Οι επόμενες κινήσεις της Monte dei Paschi, ενώ ο χρόνος τελειώνει…
14/12/2016 14:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι επόμενες κινήσεις της Monte dei Paschi, ενώ ο χρόνος τελειώνει…

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena προσπάθησε να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, να της δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για να βρει ιδιωτικά κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση. Αλλά απέτυχε. Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε την Παρασκευή και αποφάσισε να επιμείνει στην προθεσμία της μέχρι το τέλος του έτους, για να βρει η ιταλική τράπεζα το κεφάλαιο που χρειάζεται και να ολοκληρώσει την πώληση επισφαλών δανείων ύψους 28 δις ευρώ.

Αυτό αφήνει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, οι δυσκολίες της οποίας έχουν προκαλέσει προβλήματα και σε άλλους τομείς και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα τσουνάμι στην ευρωζώνη, με μόλις ημέρες για να βγει από μια πολύ δύσκολη θέση.

Είναι τελεσίδικη η απόφαση της ΕΚΤ;

Οι αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε θέματα όπως της MPS πρέπει να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στην Φρανκφούρτη πριν οριστικοποιηθούν - αλλά θα ήταν ασυνήθιστο εάν το Συμβούλιο δεν ακολουθούσε τις συμβουλές του διοικητικού συμβουλίου.

Το επόμενο βήμα είναι η MPS να λάβει γραπτή επιβεβαίωση από την ΕΚΤ ότι δεν θα δοθεί επιπλέον χρόνος. Κατά την παραλαβή της επιστολής, η ιταλική τράπεζα έχει τρεις ημέρες για να προσφύγει κατά της απόφασης. Εάν η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα επιχειρήματα της τράπεζας έχουν αξία, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει το αίτημα για παράταση και πάλι. Αλλά προς το παρόν μια επιτυχημένη έφεση θεωρείται απίθανη. Αν μετά από τρεις ημέρες δεν υπήρξε καμία έφεση, η απόφαση θα καταστεί δεσμευτική.

Θα δημοσιοποιηθεί κάποια γραπτή επιβεβαίωση;

Όχι. Όταν πρόκειται για την εποπτεία των τραπεζών, η ΕΚΤ εμμένει στην αρχή ότι δεν αναφέρεται σε μεμονωμένες τράπεζες ονομαστικά σε επίσημες δημόσιες ανακοινώσεις.

Αυτό είναι εν μέρει θέμα ευθύνης και αντικατοπτρίζει τη συνήθη πρακτική πολλών εθνικών εποπτικών αρχών, οι οποίες συνεργάζονται με το σύστημα τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, που είναι γνωστό ως ενιαίος εποπτικός μηχανισμός. Μια αλλαγή θα απαιτούσε τη συμφωνία των 19 μελών της ευρωζώνης.

Πολλά εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Ρώμη. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του ήταν "έτοιμη να παρέμβει" για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι ετοιμάζεται μία διάσωση για την MPS. Οι ιταλικές αρχές δίνουν στην MPS άλλη μια εβδομάδα για να επιχειρήσει τη λύση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, επεκτείνοντας μια μετοχοποίηση χρέους σε μικρούς ομολογιούχους λιανικής. Η MPS έχει ήδη συγκεντρώσει 1 δις ευρώ από ιδρύματα που συμμετέχουν στο swap. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η Generali, η ιταλική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία αντάλλαξαν 420 εκατ. ευρώ.

Οι επόπτες στη Φρανκφούρτη παρακολουθούν το κεφάλαιο και τη ρευστότητα της MPS καθημερινά. Ιταλοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες λένε ότι η MPS δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας. Η τράπεζα έχει χάσει 14 δις ευρώ από καταθέσεις - περίπου 11 τοις εκατό του προηγούμενου συνόλου- από τον Ιανουάριο. Αν πραγματικά δεν υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικής ή δημόσιας στήριξης στην MPS, η πυρηνική επιλογή για το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ήταν να ενημερώσει τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) στις Βρυξέλλες ότι η τράπεζα αδυνατεί ή είναι πιθανό να καταρρεύσει. Ο SRM, ο οποίος συστάθηκε στο πλαίσιο κινήσεων προς την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη μετά την οικονομική κρίση, έχει τη δύναμη να αναδιαρθρώσει τράπεζες ή θα μπορούσε να κάνει bail in με τους ανώτερους ομολογιούχους.

Είναι σημαντικό ότι, στο παρόν στάδιο, κάθε δράση που αναλαμβάνεται σε σχέση με την MPS θα είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου της Ρώμης. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτό το στάδιο, ωστόσο.

Ποια είναι η πιο πιθανή πορεία δράσης;

Η ΕΚΤ έχει από καιρό συνειδητοποιήσει τα προβλήματα της MPS και θέλει μια λύση που δεν θα επηρεάζει τη σταθερότητα του ευρύτερου ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Αν ο ιδιωτικός τομέας αρνηθεί να εισφέρει αρκετά κεφάλαια στην τράπεζα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να το πράξει την επόμενη εβδομάδα. Η υπό εξέταση επιλογή θα αναγκάσει τη μετατροπή του χρέους μειωμένης εξασφάλισης της MPS σε ίδια κεφάλαια, λένε αξιωματούχοι. Αυτό είναι πολιτικά δύσκολο, δεδομένου ότι ορισμένοι από τους πιστωτές είναι μικροί επενδυτές "λιανικής". Το να αναγκαστούν να μοιραστούν το κόστος της διάσωσης είναι αμφιλεγόμενο. Αλλά αναμένεται ότι αυτοί οι επενδυτές θα είναι σε θέση να ζητήσουν αποζημίωση μετά το bail-in.

Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, αν η MPS δεν καταφέρει να πουλήσει τα επισφαλή δάνεια των 28 δις ευρώ, θα μπορούσε να χρειαστεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια;

Αυτή η πτυχή της συμφωνίας είναι λιγότερο προβληματική. Η πώληση των 28 δις ευρώ επισφαλών δανείων της MPS διευκολύνεται από το επιδοτούμενο από την κυβέρνηση, αλλά ιδιωτικά υποστηριζόμενο fund Atlante, που συστάθηκε την άνοιξη για την υποστήριξη των προβληματικών τραπεζών της Ιταλίας. Το Atlante οφείλει να αγοράσει 1,6 δις ευρώ των δανείων της MPS στην τιμή των 33 σεντς ανά δάνειο. Ο Cerved, ένας πάροχος δεδομένων, έχει ήδη συμφωνήσει για την εξυπηρέτηση της πλατφόρμας των επισφαλών δανείων της MPS, που έχουν την ονομασία "Juliet".

Τι γίνεται με τους άλλους προβληματικούς δανειστές της Ιταλίας;

Η Ρώμη ελπίζει ότι μια λύση για την MPS θα απαλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον ιταλικό τραπεζικό τομέα. Αλλά ο Τζεντιλόνι σηματοδότησε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει και άλλες τράπεζες που έχουν ανάγκη από μια ώθηση κεφαλαίου. "Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει για να εγγυηθεί τις αποταμιεύσεις των πολιτών και τη σταθερότητα των θεσμών" είπε στην κάτω βουλή της Ιταλίας.

Οι λεπτομέρειες αυτής της δήλωσης θεωρούνται μια "σανίδα σωτηρίας" μέχρι και 10 δις ευρώ για την υποστήριξη άλλων προβληματικών μεσαίου μεγέθους δανειστών, όπως οι Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige και τέσσερις μικρές τράπεζες στην κεντρική Ιταλία, αν χρειαστεί.

ft.com