Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι της Βαυαρίας - το κόμμα ρυθμιστής
15/10/2018 14:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι της Βαυαρίας - το κόμμα ρυθμιστής

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι της Βαυαρίας αναδείχθηκαν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και αυτό που θα έχει ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές που έγιναν χθες Κυριακή στο κρατίδιο αυτό της Γερμανίας, στις οποίες η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι είναι μια εθνική ένωση που ιδρύθηκε το 1978 ως μια οργάνωση ομπρέλα για τους πολιτικούς υποψηφίους που δεν πρόσκεινται σε κάποιο κόμμα. Τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους ως πολιτικό κόμμα έχουν σημειώσει οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι στα νότια κρατίδια της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι είναι ένα κεντρώο κόμμα το οποίο επιλέγουν συχνά οι ψηφοφόροι που έχουν απογοητευτεί από τα παραδοσιακά κόμματα και θέλουν να ρίξουν μια ψήφο διαμαρτυρίας.

Σε ορισμένα ζητήματα οι θέσεις τους κλίνουν προς τα αριστερά, όπως συμβαίνει με την περιβαλλοντική και την κοινωνική πολιτική, ενώ σε άλλα, όπως είναι η πολιτική της μετανάστευσης και της ασφάλειας, τηρούν συντηρητική στάση, η οποία ευθυγραμμίζεται με αυτήν της CSU.

Το ποσοστό που πήραν στις χθεσινές εκλογές --11,6%-- τους καθιστά τους πιο πιθανούς εταίρους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με την CSU, η οποία κέρδισε 37,2% των ψήφων, πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.

Το μανιφέστο των Ελεύθερων Ψηφοφόρων για τις εκλογές που έγιναν χθες στη Βαυαρία επικεντρώθηκε στη δημιουργία ισότιμων όρων διαβίωσης και ευκαιριών στέγασης, στην προστασία του περιβάλλοντος, στον περιορισμό της μετανάστευσης και στην διατήρηση της βαυαρικής κουλτούρας και των παραδόσεων.

Πριν από τις εκλογές, ο ηγέτης του κόμματος Χούμπερ Άιβανγκερ --ο οποίος επέκρινε συχνά την κυριαρχία της CSU στο κρατίδιο-- σημείωσε ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση "πρέπει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία της ώστε να καταστεί δυνατό η Βαυαρία να κυβερνηθεί με ευαισθησία --ώστε να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA