OHE: Κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία
26/09/2016 15:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

OHE: Κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Τουλάχιστον 23 άμαχοι σκοτώθηκαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης Άσαντ στο Χαλέπι, δήλωσαν ακτιβιστές την Κυριακή, τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας έθεσαν το ζήτημα να διερευνηθεί αν η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αμερικανίδα πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για συμμετοχή στο μακελειό.

Έπειτα από μια εβδομάδα έντονων διαφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον ΟΗΕ για την πρόσφατη επίθεση στο κομβόι βοήθειας, μια επίθεση εναντίον των συριακών δυνάμεων από την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία, καθώς και μια δραματική αύξηση των μαχών, οδήγησαν τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να καλέσουν μια έκτακτη συνεδρίαση για να ασχοληθούν με την απελπιστική ανθρωπιστική κρίση που πλήττει αμάχους στο Χαλέπι. Περίπου 250.000 άμαχοι βρίσκονται υπό πολιορκία στο ανατολικό Χαλέπι απ' όταν τα κυβερνητικά στρατεύματα περικύκλωσαν την περιοχή στα μέσα Ιουλίου.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει.

Στον ΟΗΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να διερευνηθεί για το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου μετά από την επίθεση σε ένα συριακό κομβόι βοήθειας που στοίχισε 20 ζωές, την περασμένη Δευτέρα. Ο Τζόνσον είπε ότι η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας μπορεί να στόχευσε άμεσα το κομβόι. Η Ρωσία αρνείται τη συμμετοχή και υποστηρίζει ότι ευθύνονται είτε Σύριοι αντάρτες ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε επιθετικά στον Τζόνσον. Η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Facebook: "Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε εκπομπή του BBC ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τη διαιώνιση του εμφυλίου στη Συρία και, ενδεχομένως, για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου με τη μορφή αεροπορικών επιθέσεων στο κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια. Όλα αυτά είναι σωστά, εκτός από δύο λέξεις: Αντί για 'Ρωσία' πρέπει να βάλει 'Μεγάλη Βρετανία' και αντί για 'Συρία', 'Ιράκ'".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε πως η Ρωσία και το Ιράν θα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου, αν δεν πιέσουν τον Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας. Ο Ερό δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή είναι μια "στιγμή αλήθειας" για τον ΟΗΕ. Η συνάντηση ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς φιλοκυβερνητικές δυνάμεις επεκτείνουν τους βομβαρδισμούς τους στο Χαλέπι. Θεωρείται ευρέως ότι έχουν τη στήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Οι αντάρτες εν τω μεταξύ βομβάρδισαν το Μασιάφ, ένα κυβερνητικό προπύργιο κοντά στην κεντρική πόλη Χάμα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο Μασιάφ υπάρχουν πολλοί Αλαουίτες, μέλη της αίρεσης του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ήταν ευθυγραμμισμένες στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της Ρωσίας και της Κίνας που υποστηρίζουν τον Άσαντ. Αλλά μια ευρεία συμμαχία ανταρτών της Συρίας κατήγγειλε τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για ειρήνη, δηλώνοντας ότι "δεν έχουν νόημα". Η δήλωση που κυκλοφόρησε από κοινού από 33 ομάδες κάλεσε την κυβέρνηση και τις ρωσικές δυνάμεις να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και τις πολιορκίες σε περιοχές της αντιπολίτευσης. "Οι διαπραγματεύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι πλέον χρήσιμες και δεν έχουν νόημα", ανέφερε η δήλωση.

Οι ομάδες δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν τη Ρωσία ως διαμεσολαβητή σε καμία διαπραγμάτευση, αποκαλώντας την "εταίρο του καθεστώτος στα εγκλήματα κατά του λαού μας". Η δήλωση υπεγράφη από μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες από όλη τη Συρία, αλλά δεν περιλαμβάνει το ισχυρό, υπερσυντηρητικό Αχράρ αλ-Σαμ, ούτε την Αλ-Κάιντα που συνδέονται με το Μέτωπο Φατάχ Σαμ.

cbsnews.com