Οδηγίες από τις ΗΠΑ στους Ευρωπαίους για την πάταξη του ISIS
26/11/2015 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οδηγίες από τις ΗΠΑ στους Ευρωπαίους για την πάταξη του ISIS

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και αλλού σχετικά με το πώς να ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να συλλάβουν τους επίδοξους ξένους μαχητές πριν ενταχθούν σε ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ένα πολιτικό έγγραφο που έχει στα χέρια του το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης διένειμαν το έγγραφο στις κυβερνητικές υπηρεσίες του εξωτερικού νωρίτερα αυτό το έτος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της κυβέρνησης Ομπάμα να παρακολουθεί και να ανακόψει τη ροή των ξένων μαχητών από την Ευρώπη με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με πηγή. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τα μέτρα ασφαλείας στο Βέλγιο, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών πιέζονται να περιορίσουν την αναπλήρωση των ξένων δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους και να εμποδίσουν τους σκληροπυρηνικούς μαχητές που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις για να θεσπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες νομικές αλλαγές που στοχεύουν το Ισλαμικό Κράτος ήδη από το 2014. Αλλά υπόμνημα από τον Μάρτη του 2015, αναφέρει αναλυτικά τα βήματα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από άλλες κυβερνήσεις να εξετάσουν, όπως η δίωξη «επίδοξων ξένων μαχητών» πριν φύγουν για τη Συρία ή το Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο καλεί τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θεωρούν έγκλημα τα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους ή την προσπάθεια να ενταχθεί κάποιος σε μια ομάδα που θεωρείται από ξένη κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσέγγιση αυτή έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στον περιορισμό των ταξιδιών των ξένων μαχητών», ανέφερε το έγγραφο.

Δεν ήταν σαφές πώς υποδέχθηκαν την προσπάθεια άσκησης πίεσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή αν τυχόν νομικές αλλαγές στο εξωτερικό είχαν αναληφθεί ως αποτέλεσμα.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου έρχεται σε μια στιγμή που έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το πώς θα εξισορροπηθεί η ασφάλεια με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους νέους ελέγχους στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν. Αμερικάνοι εισαγγελείς έχουν χρησιμοποιήσει νόμους που απαγορεύουν τις συναλλαγές με ξένες ένοπλες ομάδες, για τη δίωξη δεκάδων αμερικανών πολιτών και κατοίκων για εγκλήματα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ είναι ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με στόχο «προπαρασκευαστικές πράξεις»

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δεν χρειάζεται να «δημιουργήσουν μια σύνδεση με συγκεκριμένες τρομοκρατικές δραστηριότητες», προκειμένου να κατηγορήσουν έναν ύποπτο για ένα έγκλημα, αλλά αρκεί ο ύποπτος να «υποστηρίζει ή να συμμετέχει» σε μια ομάδα την οποία η κυβέρνηση έχει ήδη επισημάνει ως τρομοκρατική οργάνωση, ανέφερε η εφημερίδα. Προέτρεψε άλλες κυβερνήσεις να εξετάσουν παρόμοια βήματα για να ποινικοποιήσουν αυτά που οι αμερικανοί εισαγγελείς αποκαλούν «προπαρασκευαστικές πράξεις», για τους επίδοξους μαχητές και τους νεοσύλλεκτους του Ισλαμικού Κράτους.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε σε έκθεση του Ιουνίου ότι 64 άτομα είχαν συλληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιανουάριο του 2014 ως τον Σεπτέμβριο του 2015 για απόπειρα προσχώρησης στο Ισλαμικό Κράτος ή για άλλες «δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία» και αφορούν την ομάδα. Μεταξύ αυτού του συνόλου, η υπηρεσία ασφαλείας είπε ότι είχε συλλάβει 28 άτομα επειδή σχεδίαζαν να ταξιδέψουν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Εκτός από τις συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον πιέζει και την Τουρκία να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να μην περνούν ανενόχλητοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ενόπλων ομάδων.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κωνσταντίνος Σπ avatar
    Κωνσταντίνος Σπ 27/11/2015 10:39:47

    οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είναι τόσο ικανές ώστε δεν μπορούν αποκαλύψουν οι άλλες δυτικές την βοήθεια που παρέχουν στον ISIS ή υπάρχει τέτοια διαπλοκή υπηρεσιών που η CIA χρηματοδοτεί αυτούς που .....κυνηγά να συλλάβει....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.