Ο Χουάν Γκουαϊδό δεν θα αποκλείσει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, εάν είναι απαραίτητη
09/02/2019 12:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Χουάν Γκουαϊδό δεν θα αποκλείσει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, εάν είναι απαραίτητη

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε την 23η Ιανουαρίου μεταβατικός πρόεδρος, άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Παρασκευή ότι είναι διατεθειμένος να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση τωνΗΠΑ προκειμένου να αναγκαστεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Ερωτηθείς εάν θα δίσταζε να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση τωνΗΠΑ, ο Γκουαϊδό απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, για να σταματήσουν να πεθαίνουν παιδιά».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προφανώς προκαλεί μεγάλη πολεμική, αλλά κάνοντας χρήση της εθνικής μας κυριαρχίας, ασκώντας τα προνόμιά μας, θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας από περίπου σαράντα χώρες, με πρώτες τιςΗΠΑ.

«Εδώ, στη Βενεζουέλα, κάθε ημέρα που περνάει μετράει σε ανθρώπινες ζωές», επέμεινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε με τρόπο κυρίαρχο, αυτόνομο, ώστε να σταματήσει η αρπαγή» της εξουσίας από τον Νικολάς Μαδούρο, επέμεινε ο Γκουαϊδό.

Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα προκαλεί τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015, κατά τονΟΗΕ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνώρισε αμέσως τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, επανέλαβε την Κυριακή ότι η στρατιωτική επέμβαση τωνΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραμένει μια «επιλογή».

Η Κίνα απευθύνει έκκληση για συνομιλίες προκειμένου να επιλυθεί η κρίση

Η Βενεζουέλα πρέπει να διευθετήσει η ίδια την κρίση που βιώνει, μέσω συνομιλιών, και η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου είκοσι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ευθυγραμμίστηκαν με τιςΗΠΑ, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και άσκησαν πίεση στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει νέες γενικές εκλογές.

Πάντως, προσφέροντας ένα αντίβαρο στη σκληρή στάση της Ουάσινγκτον, ηΕΕ και μια ομάδα κυβερνήσεων χωρών της Λατινικής Αμερικής ακολουθούν πιο μετριοπαθή γραμμή, απευθύνοντας την έκκληση να γίνει πολιτικός διάλογος.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, που υποστηρίζεται από τηνΕΕ, τόνισε κατά την πρώτη της σύνοδο στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι εάν υπάρξει βίαιη εξωτερική επέμβαση η κρίση στη χώρα θα επιδεινωθεί.

Αντιδρώντας σε αυτή τη σύνοδο, τοΥΠΕΞ της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα κι ελπίζει πως όλα τα μέρη θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.

«Οι υποθέσεις της Βενεζουέλας πρέπει να διευθετηθούν από τον λαό της, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου, μέσω ειρηνικού διαλόγου και πολιτικών διαύλων», τόνισε το υπουργείο.

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πραγματικότητα η διαρκής σταθερότητα στη Βενεζουέλα», κατά την κινεζική διπλωματία.

Η Κίνα έχει προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον στη Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία, με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Οι συμφωνίες αυτές είχαν στόχο να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας.

Αλλά η χρηματοδότηση άρχισε να μειώνεται την ώρα που η οικονομία της Βενεζουέλας άρχιζε να παραπαίει, μετά το 2015· η πίεση γινόταν όλο και πιο ασφυκτική εν μέσω της ελεύθερης πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ο Γκουαϊδό διαβεβαιώνει ότι η αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα θα ωφελήσει επίσης τους δύο κυριότερους ξένους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ προσθέτει ότι έχει ήδη ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τις κυβερνήσεις των δύο κρατών, που διατηρούν ως σήμερα στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ