Ο Τζέιμς Σταυρίδης υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι;
13/07/2016 13:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τζέιμς Σταυρίδης υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι;

Ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής στο ΝΑΤΟ, είναι πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρός στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τους New York Times. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών ήθελε πάντα να επιλέξει κάποιον με στρατιωτική εμπειρία στην τελική λίστα των υποψηφίων της για τη θέση του αντιπροέδρου. Προς το παρόν, ο ελληνικής καταγωγής Σταυρίδης είναι πρύτανης της σχολής Φλέτσερ στο Πανεπιστήμιο Tufts και φαίνεται πως ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στα τέσσερα χρόνια που υπηρέτησε ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής στο ΝΑΤΟ επέβλεψε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή- σε Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία- όπως και στα Βαλκάνια και ενάντια στην πειρατεία στις ακτές της Αφρικής. Το "στρατόπεδο" της Κλίντον δεν δέχθηκε να σχολιάσει στους New York Times, ούτε και ο κ. Σταυρίδης.

Ο 61χρονος γεννήθηκε στη Φλόριντα και είναι γιος της Σίρλεϊ Σάφερ και του Τζορτζ Σταυρίδη. Οι παππούδες του, από την πλευρά του πατέρα του, ήταν Έλληνες Πόντιοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ανατολία από όπου εκδιώχθηκαν και στη συνέχεια μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Το 2012, ο Σταυρίδης αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για παράτυπη χρήση στρατιωτικού αεροσκάφους, προκειμένου να πάει με τη σύζυγό του σε πάρτι με οινοποιούς, στη Βουργουνδία. Αργότερα απαλλάχθηκε, μετά από μακρά έρευνα του Πενταγώνου για τα ταξίδια και τα έξοδά του, μεταξύ των οποίων και κάποια που πραγματοποίησε με τη σύζυγο, την κόρη και την μητέρα του.

Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου του καταλόγιζε ότι αποδέχθηκε δώρα και ότι χρησιμοποίησε κρατικά μεταφορικά μέσα για ιδιωτικές εκδηλώσεις. Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, με τον επικεφαλής του Ναυτικού να αναφέρει σε επιστολή του ότι ο "ναύαρχος Σταυρίδης δεν προσπάθησε ποτέ να χρησιμοποιήσει τη θέση του προς ιδιωτικό όφελος, ούτε έχει διαπράξει κάποιο παράπτωμα".

Και ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως αναζητά στο πλευρό του κάποιον με στρατιωτική εμπειρία και αυτός, σύμφωνα με τους New York Times, πιθανότατα να είναι ο στρατηγός Μάικλ Φλιν.

nytimes.com