Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
29/06/2018 12:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τραμπ εξετάζει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ιδέα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Συρία, μεταδίδει το CNN.

Η σχετική αναφορά έγινε ιδιωτικά, στην διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα τον Β,’ ενώ επιβεβαιώνεται από δύο διπλωματικές πηγές που ήταν παρούσες στην συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος την κατάσταση στην Συρία.

Σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής στο CNN, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μία, όπως λέγεται “ ζώνη αποκλεισμού” στα νοτιοδυτικά της Συρίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου, η ζώνη αυτή θα επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να “ φύγουν ΆΜΕΣΑ” από την Συρία.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει τον Μάρτιο, ότι “ οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν πολύ σύντομα από την Συρία.” Η δήλωση αυτή είχε γίνει λίγες ώρες μετά την κίνηση του αμερικανικού Πενταγώνου να υπογραμμίσει την σημασία της παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει γνωστοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Συρία, δεν θα πρέπει να είναι εξαρτώμενη από την εκπλήρωση κάποιων όρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται σήμερα αποφασισμένος να θέσει το θέμα στην συνάντηση που θα έχει με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η υπόθεση της Συρίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιούν πολλές λεπτομέρειες γύρω από τις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο πρόεδροι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο του Τραμπ θα επιτρέψει στους Ρώσους να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου ν’ ανακαταλάβει μία περιοχή κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη. Στην περιοχή αυτή, η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, αλλά και οι σύμμαχοι των Αμερικάνων αντιμετωπίζουν σοβαρή αντίσταση από μία “ μια αναγνωρισμένη εχθρική δύναμη” κατά τις τελευταίες ημέρες και παρά την κατάπαυση του πυρός που προηγήθηκε.

“ Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προειδοποιούν την ρωσική κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των παραβιάσεων και απαιτεί από την Ρωσία να περιορίσει την δράση των δυνάμεων δυνάμεων που υποστηρίζουν την συριακή κυβέρνηση εντός της ζώνης αποκλεισμού που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές περιοχές” της Συρίας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, η οποία εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ