Ο  Τραμπ εξελίσσεται σε Teflon Don*
15/02/2019 12:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τραμπ εξελίσσεται σε Teflon Don*

Δύο μήνες οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης με το Κογκρέσο και το μεγαλύτερο σε διάρκεια shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχαν σοβαρό πολιτικό κόστος για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ηγετικά στελέχη των συντηρητικών έγιναν έξαλλα όταν τον είδαν να υπαναχωρεί απέναντι στην Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, μετά την άρνηση του Κογκρέσου να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους ασφάλειας, στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο και σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι “σταυροφορία” του προέδρου Τραμπ για το τείχος, προκάλεσε την απομάκρυνση των ανεξάρτητων ψηφοφόρων από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ ο ίδιος θα χρειαστεί αυτούς τους ψηφοφόρους για την επανεκλογή του το 2020.

Ωστόσο, οι πολιτικοί σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει υποστεί το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς στο οποίο πόνταραν πολιτικά οι Δημοκρατικοί, σχολιάζει το “Politico.”

“Δεν ήταν δύο καλοί μήνες,” σχολιάζει ο Τζόναθαν Φελτς που έχει υπηρετήσει ως πολιτικός διευθυντής για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ κι ο ίδιος βρίσκεται κοντά σε εν ενεργεία αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. “Λέγοντας αυτό, όταν μιλάω σε συνηθισμένους υποστηρικτές του πρόεδρου Τραμπ, αυτοί είναι μια χαρά. Κατά την δική τους άποψη, ο πρόεδρος κάνει ότι καλύτερο μπορεί μέσα σε μία κακή κατάσταση,” πρόσθεσε ο Φελτς.

Χθες το απόγευμα ο Τραμπ ανακοίνωσε έναν πολιτικό ελιγμό δύο βημάτων στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους εκνευρισμένους υποστηρικτές του.

Θα υπογράψει απρόθυμα ένα μαζικό νομοσχέδιο δαπανών που ψήφισε το Κογκρέσο και το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την συνοριακή ασφάλεια. Η δαπάνη αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 25% της συνολικής δαπάνης των 5,7 δισεκατομμυρίων που έχει ο ίδιος ζητήσει για την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας.

Από την άλλη μεριά και στο δεύτερο σκέλος της πολιτικής κίνησής του, θα προχωρήσει στην κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ξεκλειδώσει κονδύλια του αμερικανικού Πενταγώνου και να τα μεταφέρει στο οικονομικό κόστος κατασκευής του τείχους, αλλά και για την χρηματοδότηση άλλων σχεδίων που προωθεί.

Οι συντηρητικοί που έχουν επικρίνει την συμβιβαστική συμφωνία της δικομματικής επιτροπής του Κογκρέσου που αποτέλεσε το πλαίσιο για την κατάρτιση του μαζικού νομοσχεδίου δαπανών που ψήφισε το Κογκρέσο, ενθαρρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει στην κήρυξη της κατάστασης ανάγκης

Σε ένα σχόλιό του, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην ηλεκτρονική σελίδα του Fox News ο Σον Χάνιτι παρότρυνε τον Τραμπ να υπογράψει την συμφωνία του Κογκρέσου που χαρακτήρισε ως “σκουπίδια” και στην συνέχεια, να προχωρήσει στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δείχνοντας στους “επικριτές του και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος” των ΗΠΑ, ότι ο πρόεδρος “είναι επίμονος κι ότι θα αγωνιστεί για την κατασκευή του τείχους.”

Από την άλλη μεριά, η επιλογή του Τραμπ να ακολουθήσει την κατεύθυνση αυτή, προκάλεσε έκπληξη, καθώς μέχρι χθες το απόγευμα αναμενόταν ότι θα προχωρήσει μόνο στην ανακατανομή των αμυντικών κονδυλίων για την κατασκευή υποδομών και την διάθεσή τους για το τείχος, αποφεύγοντας μία δραματική εξέλιξη μέσω της κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρότρυναν τον Τραμπ να μην προχωρήσει στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος συντάχθηκε -όπως έχει κάνει κι άλλες φορές- με τον πυρήνα των υποστηρικτών του, που εκφράζονται από ανθρώπους όπως ο Χάνιτι, αγνοώντας τις συστάσεις του κομματικού μηχανισμού των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον.

Πριν ο Λευκός Οίκος ανακοινώσει τα σχέδια του προέδρου Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους που είναι πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) κι έμπιστος του Τραμπ, προέβλεψε ότι η εκλογική βάση του Αμερικανού προέδρου θα τον συγχωρέσει αν υπογράψει το νομοσχέδιο του Κογκρέσου και στην συνέχεια, ενεργοποιήσει μονομερείς κινήσεις προκειμένου να βρει χρήματα για την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας.

Ένας εξωτερικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου προέβλεψε ότι αρκετοί υποστηρικτές του Τραμπ στο Fox News, συμπεριλαμβανομένου και του Χάνιτι θα κινητοποιηθούν για να τον υπερασπιστούν.

Χθες το απόγευμα, η πρώτη είδηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Fox News ασκούσε κριτική στους Δημοκρατικούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, για την απόφαση της εταιρίας Amazon να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση των γραφείων της διοίκησής της, στην αναφερόμενη πολιτεία.

“Αυτό θα περάσει,” δήλωσε μία συντηρητική πηγή, που αναφέρθηκε στον Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τον Teflon Don.

Οι συντηρητικοί υποστηρικτές του Τραμπ δεν δείχνουν καμία διάθεση υποστήριξης των Δημοκρατικών ή ακόμη των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων που θα βρεθούν απέναντί του στον προκριματικό κύκλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για το προεδρικό χρίσμα.

“Είναι κατά πολύ καλύτερος, από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Φελτς.

Ωστόσο, μόνο η υποστήριξη της συντηρητικής βάσης του προέδρου Τραμπ δεν φαίνεται να είναι αρκετή, για την επανεκλογή του 2020. Ο ίδιος θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον μερικών από τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους και η προεκλογική αυτή πρόκληση φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη.

Τα θετικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και η θετική αποδοχή της ομιλίας τους για την Κατάσταση της Ένωσης, βοήθησαν τον πρόεδρο Τραμπ να ξεπεράσει τις πολιτικές επιπτώσεις από την 35ήμερη διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για την οποία τον θεώρησε υπεύθυνο η πλειοψηφία των Αμερικανών.

Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να επωφελήθηκε πολιτικά από μια σειρά αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των Δημοκρατικών για τις αμβλώσεις σε τελικό στάδιο, τα προβλήματα στην ηγεσία της πολιτείας Βιρτζίνια, αλλά και τα αντισημιτικά σχόλια μιας Δημοκρατικής γερουσιαστή, όπως υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Από την άλλη μεριά, ενώ η δημοτικότητα του Τραμπ φαίνεται να ανακάμπτει, οι επικριτές του δηλώνουν ότι έχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται στην προσοχή που δίνει στην βάση των ψηφοφόρων του, περιορίζοντας την ικανότητά του να προσεγγίσει τους κεντρώους που τον υποστήριξαν το 2016, ενώ (ήδη) καταγράφηκε η απώλεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο των δαπανών με τις 1.159 σελίδες που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και ψηφίστηκε χθες το βράδυ από το Κογκρέσο, παρά την προειδοποίηση που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά ότι δεν θα υπογράψει ένα μαζικό νομοσχέδιο δαπανών, αμέσως μετά την ψήφισή του.

Ωστόσο, η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης μπορεί να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια, εξελισσόμενη σε μία νομική πρόκληση με πολιτικές προεκτάσεις.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Η έκφραση Teflon Don παραπέμπει στον Τζον Γκότι, περιώνυμο γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατηγορήθηκε για πληθώρα εγκλημάτων, αλλά δεν καταδικάσθηκε ποτέ.