Ο Τραμπ ακυρώνει το πρόγραμμα που προστατεύει ανήλικους μετανάστες- Σφοδρές αντιδράσεις
06/09/2017 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τραμπ ακυρώνει το πρόγραμμα που προστατεύει ανήλικους μετανάστες- Σφοδρές αντιδράσεις

H κυβέρνηση Τραμπ προχωρά στην ανάκληση της μεταναστευτικής νομοθεσίας της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία προστατεύει περίπου 800.000 μετανάστες που είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα όταν ακόμη ήταν ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς. Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα ακύρωνε όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του για τη μετανάστευση. "Δεν είμαι υπέρ να τιμωρούνται παιδιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα ενήλικες, για τις ενέργειες των γονέων τους. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε χώρα των ευκαιριών επειδή είμαστε μια χώρα δικαίου", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να σας ανακοινώσω ότι το πρόγραμμα που είναι γνωστό ως DACA, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τη διακυβέρνηση Ομπάμα, ακυρώνεται", δήλωσε ο Σέσιονς ενώπιον δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα "ανοικτή καταστρατήγηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας", η οποία έγινε μέσω "αντισυνταγματικής χρήσης της εκτελεστικής εξουσίας". "Το έθνος πρέπει να θέσει και να επιβάλλει ένα όριο στο πόσους μετανάστες θα δέχεται κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνονται όλοι δεκτοί", προσέθεσε ο Σέσιονς.

Η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση Ομπάμα πριν από πέντε χρόνια, προστατεύει κυρίως μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, παρέχοντας τους δουλειές και άδειες σπουδών. Πλέον δεν θα γίνεται καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα, γνωστό και ως "Ονειροπόλοι" (Dreamers) δεν θα εξεταστεί, δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός, ενώ όσοι επωφελούνται ακόμη από αυτό δεν θα επηρεαστούν για ένα διάστημα έξι μηνών, το οποίο θα λήξει στις 5 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση του Μεξικού εξέφρασε τη "βαθύτατη θλίψη" της για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να καταργήσει το δημοφιλές πρόγραμμα DACA. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για να διασφαλίσει προξενική προστασία στους Μεξικανούς πολίτες που επηρεάζονται από την απόφαση της Ουάσινγκτον.

Ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την κίνηση "βάρβαρη", "αυτοκαταστροφική" και "λανθασμένη". "Το να βάζει κανείς στο στόχαστρο νέους μαχητές της ζωής είναι λάθος γιατί δεν έκαναν τίποτα κακό", έγραψε ο πρώην αμερικανός πρόεδρος στο twitter. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι έχει "μεγάλη καρδιά" για τους παράτυπους μετανάστες που ήρθαν ως ανήλικοι στις ΗΠΑ και επιθυμεί το Κογκρέσο να καταλήξει σε μια νομοθετική επίλυση για αυτούς. "Έχω μια μεγάλη καρδιά για τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε, μια μεγάλη αγάπη για αυτούς", τόνισε ο Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση κατάργησης του προγράμματος DACA. "Μπορώ να σας πω έπειτα από συνομιλίες μου με μέλη του Κογκρέσου ότι θέλουν να κάνουν κάτι και να το κάνουν σωστά και πραγματικά δεν έχουμε επιλογή", είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

washingtonpost.com, reuters.com