Ο Σουηδός πρωθυπουργός δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης
25/09/2018 22:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση και η άκρα δεξιά στη Σουηδία ένωσαν σήμερα τις ψήφους τους για να αποπέμψουν τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν, εξασθενημένο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου που δεν επέτρεψαν να προκύψει μια πλειοψηφία.

Για να εξουδετερωθεί η άκρα δεξιά, τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά --που είναι μειοψηφικές-- εκφράζουν την επιθυμία να διεξαχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στις παρατάξεις και να αναζητηθεί μια συναίνεση, κυρίως στον προϋπολογισμό την ώρα που αναγγέλλεται μια επιβράδυνση της συγκυρίας.

Όμως η φιλοδοξία αυτή σκοντάφτει στην αντιπαλότητα ανάμεσα στον Στέφαν Λεβέν και τον συντηρητικό ηγέτη Ουλφ Κρίστερσον, καθώς αμφότεροι φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί.

«Η Σουηδία έχει ανάγκη μια νέα κυβέρνηση η οποία θα επιδιώξει ευρεία πολιτική στήριξη για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις», είχε δηλώσει ο συντηρητικός ηγέτης Ουλφ Κρίστερσον ενώπιον των βουλευτών πριν από την ψηφοφορία αυτή.

«Οι σοσιαλδημοκράτες εξέλεξαν τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών» στο κοινοβούλιο, του απάντησε ο Στέφαν Λεβέν. «Η σημερινή ψηφοφορία δεν αλλάζει τίποτε στον συσχετισμό δυνάμεων που αποφασίσθηκε από τους ψηφοφόρους».

Μια πλειοψηφία 204 βουλευτών από 349 καταψήφισε την κυβέρνηση, δηλαδή το σύνολο των βουλευτών της Συμμαχίας (συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι και χριστιανοδημοκράτες) και της άκρας δεξιάς, μείον μία ψήφο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο συντηρητικός Ανδρέας Νορλέν, θα συγκαλέσει μεθαύριο Πέμπτη τους αντιπροσώπους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ρίκσταγκ, το κοινοβούλιο της σκανδιναβικής αυτής χώρας που έχει μόνο ένα σώμα, για διαβουλεύσεις με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Για την εφημερίδα αναφοράς Dagens Nyheter, το κατατεμαχισμένο πολιτικό τοπίο της Σουηδίας, η αργή παρακμή της σοσιαλδημοκρατίας της και η άνοδος των άκρων οδήγησαν σε «άγνωστα εδάφη» αυτή τη σταθερή χώρα που επιδιώκει τις συναινέσεις.

Το κοινοβούλιο «έγραψε μια σελίδα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας» της Σουηδίας αρνούμενο για πρώτη φορά την εμπιστοσύνη σ' έναν απερχόμενο πρωθυπουργό και αυτό πριν καν εμφανισθεί κάποια εναλλακτική επιλογή, αναλύει η ανταγωνίστριά της Svenska Dagbladet.

Νωρίς το απόγευμα, ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ' Γουσταύος, αρχηγός του κράτους χωρίς πραγματικές εξουσίες, είχε κηρύξει επισήμως την έναρξη της θητείας του νέου κοινοβουλίου καλώντας τους βουλευτές να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης.

«Σήμερα, όπως και πριν από έναν αιώνα, οφείλουμε να διαφυλάξουμε μαζί τη δημοκρατία. Όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά όλες τις ημέρες», τόνισε.

Στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» τη κυβέρνηση και ανέβασαν την άκρα δεξιά σχεδόν στο 18%, στο τέλος μιας κοινοβουλευτικής θητείας που χαρακτηρίσθηκε από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο οι οποίοι προκάλεσαν ζωηρή συζήτηση αναφορικά με την ένταξή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ