Ο Σόιμπλε βάζει ξανά στον «πάγο» την Ελλάδα για το χρέος
28/09/2016 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σόιμπλε βάζει ξανά στον «πάγο» την Ελλάδα για το χρέος

Νέα σκληρά μηνύματα στην Αθήνα και «πάγο» στις προσδοκίες για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα βάζει ο Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι «τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα» θέλοντας με τον τρόπο αυτό να βάλει φρένο στις προσδοκίες για μεσοπρόθεσμη λύση για το χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητά, και μέσω της πρόσφατης έκθεσης, άμεσες απαντήσεις και λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, υποδεχόμενος τον Μ. Ντράγκι, είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει και θα μείνει ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πριν δύο ημέρες η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt,ανέφερε ότι «το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε» και έρχεται με αυτό τον τρόπο σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους, καθώς «έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Αντιθέτως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, «κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο τονίζουν ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου», ότι δηλαδή η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για Ντράγκι

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας την ομιλία Ντράγκι δήλωσε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι στην Ευρώπη απαιτούνται καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, περισσότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων, εάν προηγουμένως δεν μειωθούν οι κίνδυνοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

imerisia.gr