Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς "ποινικά υπεύθυνος" για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα
24/03/2016 18:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς "ποινικά υπεύθυνος" για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς κρίθηκε "ποινικά υπεύθυνος" για τη γενοκτονία του 1995 στη Σρεμπρένιτσα και καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση. Η σημαντική ετυμηγορία από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη εκδόθηκε 18 μήνες μετά από τη πενταετή δίκη του Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των βιαιοτήτων κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-95 στα Βαλκάνια.

Ο 70χρονος, ο οποίος επέμεινε ότι οι ενέργειές του είχαν ως στόχο την προστασία των Σέρβων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της Βοσνίας, κρίθηκε ένοχος για 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Κάρατζιτς, ως πολιτικός ηγέτης και αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, ήταν υπεύθυνος για μερικές από τις χειρότερες πράξεις βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας πολιορκίας διάρκειας 44 μηνών του Σεράγεβο και της σφαγής το 1995 περισσότερων από 8.000 Βόσνιων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα.

Ο προεδρεύων δικαστής του ICTY που ανακοίνωσε την απόφαση, Ο-Γκον Κβον, απάλλαξε τον Κάρατζιτς μόνο από την ευθύνη για τη γενοκτονία σε άλλες πόλεις και χωριά, όπου οι Κροάτες και οι Βόσνιοι είχαν εκδιωχθεί. Οι άλλες πέντε καταδίκες του Κάρατζιτς αφορούσαν πέντε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερις για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ομήρων ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών και την απέλαση πολιτών. Οι ετυμηγορίες είναι η πιο σημαντική στιγμή στην 23ετή ύπαρξη του ICTY και μεταξύ των τελευταίων που θα δώσει. Το δικαστήριο που συστάθηκε το 1993 έχει μέχρι στιγμής κατηγορήσει 161 υπόπτους. Από αυτούς, 80 καταδικάστηκαν, 18 αθωώθηκαν, 13 στάλθηκαν πίσω σε τοπικά δικαστήρια και σε 36 περιπτώσεις τα κατηγορητήρια αποσύρθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρώην ψυχίατρος και χαρισματικός πολιτικός, με το χαρακτηριστικό χτένισμα που ακόμα διατηρεί, είναι ο ανώτερος ηγέτης στα Βαλκάνια που κρίνεται στο ICTY. Ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στο κελί του στη Χάγη το 2006, πριν οι δικαστές δώσουν τις ετυμηγορίες τους.

Εκτός από τον Κάρατζιτς, τρεις ύποπτοι παραμένουν σε δίκη, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επικεφαλής του, Ράτκο Μλάντιτς και τον Σέρβο υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι. Στις οκτώ περιπτώσεις έχει ασκηθεί έφεση και σε δύο θα γίνει επανεκδίκαση των υποθέσεων. Η απόφαση στην υπόθεση του Σέσελι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Κάρατζιτς κατηγορήθηκε μαζί με τον Μλάντιτς το 1995, αλλά απέφυγε τη σύλληψη έως ότου συνελήφθη στο Βελιγράδι το 2008. Εκείνη την εποχή, παρουσιαζόταν ως θεραπευτής της Νέας Εποχής, Δρ Ντράγκαν Ντάσιτς, και είχε μεταμφιεσθεί με μια παχιά γενειάδα και μακριά μαλλιά. Περισσότερα από 20 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, ο Κάρατζιτς εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στις ελεγχόμενες από Σέρβους περιοχές της χώρας και η ετυμηγορία είναι απίθανο να συμβάλει στη μείωση των όλο και μεγαλύτερων διαιρέσεων στη Βοσνία και την περιοχή.

theguardian.com