O Πούτιν προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ασπίδα
13/05/2016 18:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Πούτιν προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ασπίδα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνία απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη και είπε πως μια νέα κούρσα εξοπλισμών μπορεί να προκύψει μεταξύ της χώρας του και του ψυχροπολεμικού εχθρό της. Η Πολωνία ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας την Παρασκευή, μια ημέρα αφού η Ρουμανία εγκαινίασε τη δική της πτέρυγα. Τα δύο συγκροτήματα έχουν προκαλέσει διενέξεις μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και την προσάρτηση της Κριμαίας από το Κρεμλίνο το 2014.

"Τώρα μετά την τοποθέτηση αυτών των αμυντικών αντιπυραυλικών στοιχείων, πρέπει να σκεφτούμε πώς να εξουδετερώσουμε τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους της άμυνας στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι. "Οι άνθρωποι που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι τώρα έχουν ζήσει με ηρεμία, άνεση και ασφάλεια". Το ΝΑΤΟ εδραιώνει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη, μετά την βίαιη αλλαγή των συνόρων από τη Ρωσία στην περιοχή και επειδή συνεχίζει να εκφοβίζει τους γείτονές της, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ από τη Ρουμανία την Πέμπτη. Ο Πούτιν είπε ότι οι βάσεις αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και η αυξημένη παρουσία των στρατευμάτων ήταν "επιπλέον μέτρα" προς τη "διατάραξη του διεθνούς συστήματος ασφαλείας" και "μια κούρσα ειδήσεων για εξοπλισμούς" στην οποία η Ρωσία δεν θα λάβει μέρος.

Συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας

"Εμείς δεν θα πρέπει να συνταχθούμε σε αυτόν τον αγώνα, θα ακολουθήσουμε τον δικό μας τρόπο", δήλωσε ο Πούτιν. "Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται από την πλευρά μας για να εξασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε την στρατηγική ισορροπία των δυνάμεων που είναι η πιο αξιόπιστη εγγύηση για την πρόληψη της έναρξης στρατιωτικών συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας".

Η Πολωνία άρχισε να χτίζει μια εγκατάσταση στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ρετζίκοβο κοντά στην ακτή της Βαλτικής, την Παρασκευή. Οι συμπληρωματικές εγκαταστάσεις στη βάση στο νότιο ρουμανικό χωριό Ντεβεσέλου θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν περίπου 300 αμερικανούς στρατιώτες το 2018. Προηγουμένως οι χώρες της Βαλτικής και μέλη του ΝΑΤΟ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους, ενώ σχεδιάζουν να αναζητήσουν περαιτέρω αυξήσεις στις εναλλαγές στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στη Βαρσοβία.

Ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την ασπίδα, η οποία όπως δήλωσε ο Πούτιν ήταν για επιθετικούς σκοπούς, τα μέλη του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι είναι μόνο μία άμυνα έναντι πιθανών επιθέσεων από τα λεγόμενα "κράτη-παρίες", ιδιαίτερα το Ιράν. Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να ξεκινήσει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι οι πύραυλοι Aegis, αμυντικά όπλα που δεν μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και είναι σχεδιασμένα για να συγκρούονται και να καταστρέφουν βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα, δεν είναι τεχνικά σε θέση να καταρρίψουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία. Η Πολωνία και η Ρουμανία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.

"Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τις προσπάθειες της Πολωνίας να λάβουν τις υψηλότερες δυνατές στρατιωτικές εγγυήσεις για την ασφάλεια", δήλωσε ο πολωνός υπουργός Άμυνας Αντώνι Μακιέρεβιτς στο Ρετζίκοβο. "Οι προσπάθειες αυτές ποτέ δεν απευθύνονται σε κανέναν, αλλά έχουν ως στόχο να εξασφαλιστεί ότι μπορούμε να ζήσουμε και να αναπτυχθούμε ειρηνικά, μετά από χρόνια υπό ένα σκληρό καθεστώς".

Η Ρωσία έχει επίσης εντατικοποιήσει την άμυνα και τα σχέδια για τη δημιουργία τριών νέων στρατιωτικών τμημάτων μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στις 4 Μαΐου. Ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων και ηλεκτρονικών όπλων, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο Μπεν Χότζες, διοικητής των δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

bloomberg.com