Ο Πέδρο Σάντσεθ επιστρέφει στην ηγεσία των Ισπανών Σοσιαλιστών
23/05/2017 10:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Πέδρο Σάντσεθ επιστρέφει στην ηγεσία των Ισπανών Σοσιαλιστών

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, έκανε μια αξιοσημείωτη επιστροφή την Κυριακή, κερδίζοντας την επανεκλογή του ως ηγέτη κόμματος μόλις επτά μήνες μετά την ήττα του. Ο Σάντσεθ κέρδισε το 50,2 τοις εκατό των ψήφων, νικώντας τους Σουζάνα Ντίαθ και Πάτσι Λόπεθ. Σχεδόν 188.000 μέλη κόμματος ψήφισαν στις προκριματικές εκλογές.

Παρά την απροσδόκητα σαφή νίκη του, ο Σάντσεθ αντιμετωπίζει έναν δύσκολο αγώνα για να αναβιώσει ένα κόμμα που είχε δύο διαδοχικές εκλογικές ήττες, στις οποίες οι Σοσιαλιστές έλαβαν το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων τους. Στις δύο εκλογές - τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016- κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά κάθε φορά κανένα κόμμα δεν πλησίασε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως αποτέλεσμα, η Ισπανία βρέθηκε σε ένα πολιτικό αδιέξοδο για σχεδόν ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες των κυρίαρχων κομμάτων διερεύνησαν πώς να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού. Τον Οκτώβριο, ο Σάντσεθ εκδιώχθηκε από τα μέλη του κόμματός του, που δεν ήθελαν να ρισκάρουν και μια τρίτη εκλογική ήττα. Η απομάκρυνσή του άνοιξε τον δρόμο στον Ραχόι, για να ξεκινήσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός.

Ο Ραχόι είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με το Ciudadanos, ένα κεντρώο κόμμα, ως ο κύριος σύμμαχός του στο Κοινοβούλιο. Ενώ ο Ραχόι επωφελείται από την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, η αξιοπιστία του κόμματός του υπονομεύθηκε περαιτέρω από νέα σκάνδαλα διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης τον προηγούμενο μήνα του πρώην περιφερειακού ηγέτη του κόμματός του στη Μαδρίτη, Ιγκνάσιο Γκονζάλες, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.

Ο 45χρονος Σάντσεθ επιστρέφει στην πολιτική της πρώτης γραμμής, στο τιμόνι ενός κόμματος που έχει επίσης χάσει τους ψηφοφόρους του από το ακροαριστερό Podemos. Οι Σοσιαλιστές διοικούνταν υπό μία υπηρεσιακή ομάδας διαχείρισης από την 1η Οκτωβρίου, όταν ο Σάντσεθ απομακρύνθηκε μετά από μια εσωκομματική εξέγερση υπό την ηγεσία άλλων ανώτερων μελών του κόμματος. Μετά την εκτόπισή του ως αρχηγός του κόμματος, παραιτήθηκε επίσης από την έδρα του ως βουλευτής. Αλλά τότε άρχισε μια εκστρατεία για να κερδίσει πίσω την ηγεσία του κόμματος, ζητώντας από βασικά μέλη του κόμματος να συσπειρωθούν γύρω του και ενάντια στο κατεστημένο του κόμματος, το οποίο κατηγόρησε για την αποπομπή του.
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν μια απροσδόκητη οπισθοδρόμηση για την κυρία Ντίαθ, η οποία το 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τους Σοσιαλιστές στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη περιοχή της Ισπανίας και σοσιαλιστικό προπύργιο. Η υποψηφιότητά της είχε τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώην πρωθυπουργών της Σοσιαλιστικής Ένωσης, Φελίπε Γκονζάλεθ και Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ την παρουσίασε, επιτυχώς, ως υποψήφια του κατεστημένου. Οι προκριματικές έδειξαν επίσης ότι η Ντίαθ δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει την περιφερειακή δημοτικότητά της στην Ανδαλουσία, όπου κέρδισε και πάλι την Κυριακή, σε εθνική υποψηφιότητα, καθώς έχασε με μεγάλη διαφορά σε άλλες βασικές περιοχές, όπως η Καταλονία. Μετά την ήττα της, η Ντίαθ είπε σε συνέντευξη Τύπου: "Θα είμαστε διαθέσιμοι για ό, τι χρειάζεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα από εμάς".

Ο Σάντσεθ εκλέχτηκε για πρώτη φορά ως ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2014 ως ένας σχετικά άγνωστος υποψήφιος, αλλά θεωρείται ικανός να αναζωογονήσει το κόμμα. Την Κυριακή, μίλησε για μια νέα αρχή για τους Σοσιαλιστές, μετά τη διαμάχη και την εκλογική ήττα του περασμένου έτους. "Θα ανακατασκευάσουμε το νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα για να αναζωογονήσουμε και να αλλάξουμε την Ισπανία", δήλωσε ο σε μέλη του κόμματος μετά τη νίκη του.

nytimes.com