Ο Παναμάς περιορίζει τις σχέσεις με την Ταϊβάν υπέρ της Κίνας
13/06/2017 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Παναμάς περιορίζει τις σχέσεις με την Ταϊβάν υπέρ της Κίνας

Ο Παναμάς άλλαξε διπλωματική πολιτική, περιορίζοντας τις σχέσεις με την Ταϊβάν υπέρ της Κίνας, και δίνοντας μια τεράστια νίκη στο Πεκίνο στην προσπάθειά του να απομονώσει το αυτοδιοικούμενο νησί που θεωρεί δική του επικράτεια. Ο πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ανακοίνωσε την αλλαγή - η οποία συνεπάγεται την άρση των επίσημων σχέσεων με την Ταϊβάν - σε τηλεοπτικό διάγγελμα, λέγοντας ότι αποτελεί την "σωστή πορεία για τη χώρα μας". Μια κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας αναφέρει ότι ο Παναμάς και η Κίνα αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον και εγκαθίδρυσαν σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών την ίδια μέρα. "Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Παναμά αναγνωρίζει ότι υπάρχει μόνο μια Κίνα στον κόσμο, ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα και ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας, αναφέρει η δήλωση. "Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Παναμά διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν από σήμερα και αναλαμβάνει να μην έχει πλέον επίσημες σχέσεις ή επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν".

Η Κίνα επιδιώκει να τιμωρήσει την Ταϊβάν μετά την εκλογική νίκη της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν πέρυσι. Η Τσάι αμφιβάλει για τους στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο και έχει αρνηθεί να υποστηρίξει την άποψη της Κίνας ότι η Ταϊβάν και η ηπειρωτική χώρα είναι μέρος ενός ενιαίου κινεζικού έθνους. "Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να πιέσει την Ταϊβάν και να προσπαθήσει να την απομονώσει διπλωματικά ως μορφή τιμωρίας", δήλωσε ο Τζέι Μάικλ Κόουλ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Νότινχαμ. "Αλλά με κανένα τρόπο ο Παναμάς δεν ήταν κρίσιμος για την Ταϊβάν ως κυρίαρχο κράτος και το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ των δύο θα συνεχιστούν".

Ο Παναμάς ήταν από τις μεγαλύτερες οικονομίες που διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Το νησί έχει τώρα μόλις 20 επίσημους διπλωματικούς εταίρους, 12 από τους οποίους είναι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Το νησί επίσης αποκλείεται, με την επιμονή της Κίνας, από τα Ηνωμένα Έθνη και από πολλά άλλα πολυεθνικά όργανα.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Παναμά Ιζαμπέλ ντε Σεντ Μάλο υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν που καθιέρωσε τις διπλωματικές σχέσεις. Ο Γουάνκ δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως οι σχέσεις μεταξύ των χωρών θα έχουν ένα "λαμπρό μέλλον". Ο Ντε Σεντ Μάλο δήλωσε ότι ελπίζει η νέα σχέση να οδηγήσει σε ευκαιρίες εμπορίου, επενδύσεων και τουρισμού, ιδίως στην "εξαγωγή περισσότερων αγαθών από τον Παναμά στην Κίνα".

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της κυβέρνησης της Ταϊβάν έδειξε ότι το 73% απορρίπτει την ιδέα η Ταϊβάν και η ηπειρωτική χώρα να ανήκουν σε μία Κίνα ως προϋπόθεση για πολιτικές διαπραγματεύσεις. Η Κίνα και η Ταϊβάν διαχωρίστηκαν κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου το 1949 και το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να αναλάβει τον έλεγχο του νησιού με τη βία, αν χρειαστεί. Ενώ οι πλευρές διατήρησαν μια αδήλωτη διπλωματική εκεχειρία για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν υπό την πρόεδρο της Ταϊβάν.

Κατά το παρελθόν έτος η Κίνα αύξησε τη διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, απαγορεύοντας στους εκπροσώπους της να παρευρίσκονται στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις. Το Πεκίνο διέκοψε επαφές με κυβερνητικούς οργανισμούς της Ταϊβάν πριν από ένα χρόνο και πρόσφατα έστειλε μια αεροπορική δύναμη γύρω από το νησί. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι, παραβιάζοντας τις σχέσεις, ο πρόεδρος Βαρέλα αγνόησε τη φιλία μεταξύ των χωρών τους και τις προσπάθειες της Ταϊβάν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Παναμά. Ο Παναμάς "υπέβαλε στις αρχές του Πεκίνου εξουσίες για οικονομικά οφέλη" και "ψευδόταν" στην κυβέρνηση της Ταϊβάν, ανέφερε η δήλωση.

Η Ταϊβάν θα διακόψει αμέσως τις σχέσεις της, θα σταματήσει όλα τα σχέδια διμερούς συνεργασίας και θα αποσύρει το διπλωματικό της προσωπικό και τους τεχνικούς συμβούλους από τη χώρα, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δεν θα "συμμετάσχει στον ανταγωνισμό για τη διπλωματία του χρήματος στις αρχές του Πεκίνου". "Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και την καταδίκη μας στις αρχές του Πεκίνου που δέχονται ο Παναμάς να διακόψει τις σχέσεις μας, καταπιέζοντας τον διπλωματικό μας χώρο για να ελιχθεί και να βλάψει τα συναισθήματα του λαού της Ταϊβάν", ανέφερε η δήλωση.

Το Πεκίνο και η Ταϊπέι προσπαθούν χρόνια να κερδίσουν διπλωματική αναγνώριση, μερικές φορές δελεάζοντας μικρές ή φτωχές χώρες με την υπόσχεση εκατομμυρίων δολαρίων για έργα δημοσίων έργων. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης του καναλιού του Παναμά και ο κορυφαίος προμηθευτής εμπορευμάτων σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην πόλη του Παναμά Κολόν.

theguardian.com