Ο Ομπάμα στη Γερμανία
24/04/2016 15:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ομπάμα στη Γερμανία

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στη Γερμανία σήμερα, στο τελευταίο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ένα ταξίδι που χρησιμοποιεί για την ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών αλλά και ως αποχαιρετιστήριο της προεδρίας του. Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Ανόβερο, όπου έχει προγραμματιστεί να παρευρεθεί στην Έκθεση του Ανόβερο, τη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο.

Ενώ ο Ομπάμα αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προτεινόμενη διατλαντική εμπορική συμφωνία, γνωστή και ως ΤΤΙΡ, σε μια εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψής του είναι να αναδείξει τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, το Βερολίνο έχει γίνει βασικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη από πολλές απόψεις, ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ως ο πλέον σημαντικός εξωτερικός συνεργάτης της Αμερικής.

Ο Ομπάμα βασίζεται στην ηγεσία της Μέρκελ στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς, από την οικονομική κρίση, ως τις εντάσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία και την πρόσφατη εισροή προσφύγων. Κατά καιρούς, οι δύο ηγέτες είχαν διαφορές, ειδικά όσον αφορά τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA ή τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Ακόμη και όταν διαφωνούσαν όμως, τόνιζαν πάντα την ευρύτερη διάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας, αρνούμενοι να αφήσουν τις διαφορές τους να σταθούν εμπόδιο στη συνεργασία σε άλλα μέτωπα.

Αν και χρειάστηκε χρόνος για να πετύχει η προσωπική χημεία του ηγέτη που μεγάλωσε στη Χαβάη και της κόρης του πάστορα από την Ανατολική Γερμανία, τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια στενή σχέση. "Θεωρώ την Άνγκελα έναν από τους στενότερους συνεργάτες μου και φίλη" δήλωσε ο Ομπάμα στην εφημερίδα Bild σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. "Έχω δουλέψει μαζί της από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στα βάθη της οικονομικής κρίσης, και έχουμε περάσει πολλά μαζί από τότε".

Η επίσκεψη του Ομπάμα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέρκελ στο εσωτερικό. Η απόφασή της το περασμένο φθινόπωρο, να επιτρέψει σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη δίχασε τη Γερμανία. Ενώ οι Γερμανοί παλεύουν με την πρόκληση της απορρόφησης των νέων αφίξεων, τα ποσοστά αποδοχής της Μέρκελ έχουν πέσει κατακόρυφα. Ο Ομπάμα υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Μέρκελ στο ζήτημα των προσφύγων, εξαίροντας την ηγεσία της και χαρακτηρίζοντάς την "θαρραλέα". "Έχει επιδείξει πραγματική πολιτική και ηθική ηγεσία", είπε στην Bild. "Η πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι δύσκολη σε όλες τις χώρες, αλλά πιστεύω ότι οι καλύτεροι ηγέτες είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τα πιο δύσκολα θέματα -ειδικά όταν δεν είναι εύκολο".

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ομπάμα στο Ανόβερο. Οι δύο ηγέτες θα δειπνήσουν με γερμανούς και αμερικανούς CEOs την Κυριακή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ομπάμα θα υπογραμμίσει τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου. Τόσο ο ίδιος όσο και η Μέρκελ ήλπιζαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ μέχρι το τέλος της προεδρίας του.

Ο Ομπάμα αναμένεται να επαναλάβει αυτό το αίτημα.

Αλλά η αυξανόμενη αντίσταση στη συμφωνία, ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αντίθετοι, καθιστούν απίθανο το να πετύχει. Μια άλλη πρόκληση είναι η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, όπου το ελεύθερο εμπόριο έχει γίνει ένα "καυτό" ζήτημα. Εκτός από τη συνάντηση με τη Μέρκελ, ο Ομπάμα θα συζητήσει επίσης με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα για τις απειλές για την ασφάλεια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος.

politico.eu