O Ομπάμα κλείνει το Γκουαντάναμο
23/02/2016 21:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Ομπάμα κλείνει το Γκουαντάναμο

Ο Λευκός Οίκος την Τρίτη έστειλε στο Κογκρέσο ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο για το κλείσιμο της αμερικανικής φυλακής του Γκουαντάναμο, ξεκινώντας την τελική διαδικασία για να εκπληρωθεί ένας από τους παλαιότερους και πιο δύσκολους στόχους της πολιτικής εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, που αντιμετωπίζεται με βαθύ σκεπτικισμό από πολλούς Ρεπουμπλικανικούς.

Το σχέδιο επικεντρώνεται στην μεταφορά περίπου 30-60 κρατουμένων που θεωρούνται πάρα πολύ επικίνδυνοι σε μια φυλακή σε εγχώριο έδαφος, προτείνοντας διάφορες θέσεις στη Νότια Καρολίνα, το Κάνσας και το Κολοράντο. Οι υπόλοιποι 91 κρατούμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Μια μελέτη του Πενταγώνου εκτίμησε ότι θα στοιχίσει 65 έως 85 εκατ. δολάρια λιγότερα κάθε χρόνο στους φορολογούμενους η κράτηση των φυλακισμένων σε μια φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, από ό,τι στο Γκουαντάναμο. Αυτή η μείωση θα αντισταθμίσει το κόστος κατασκευής της αναβάθμισης μιας εγκατάστασης κατά τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Αλλά ο Ομπάμα είπε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι ο μόνος στόχος. "Για πολλά χρόνια, είναι σαφές ότι το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο δεν προάγει την εθνική μας ασφάλεια, αλλά την υπονομεύει", είπε από τον Λευκό Οίκο, πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο Τζόσεφ Μπάιντεν και τον υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ. "Είναι αντιπαραγωγικό για τον αγώνα μας κατά των τρομοκρατών, επειδή το χρησιμοποιούν ως προπαγάνδα. Η διατήρηση αυτής της εγκατάστασης είναι αντίθετη με τις αξίες μας", πρόσθεσε ο πρόεδρος. "Θεωρείται ένα στίγμα στην ευρύτερη ιστορία μας για διατήρηση των υψηλότερων προτύπων του κράτους δικαίου".

Ο Ομπάμα τόνισε ότι η ώθηση για να κλείσει η φυλακή κάποτε είχε διακομματική υποστήριξη, μεταξύ άλλων από τον Μπους και τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2008. Αλλά η πολιτική άλλαξε, σημείωσε. "Ο λαός φοβάται στη σκέψη ότι 'αν κλείσουμε τη φυλακή, με κάποιο τρόπο θα είμαστε λιγότερο ασφαλείς' " δήλωσε ο Ομπάμα. "Πρόκειται για το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην ιστορία μας", είπε. "Αφορά όσα διδαχθήκαμε από την 11η Σεπτεμβρίου".

Οι προσπάθειες του Ομπάμα να αδειάσει το Γκουαντάναμο αποτελούν μέρος της προσπάθειάς του να δώσει τέλος σε ένα κεφάλαιο στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε υπό τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους. Ελπίζει να εξαλείψει αυτό που θεωρεί ότι έχει γίνει ένα επιζήμιο σύμβολο της αμερικανικής εξουσίας που βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν νέους οπαδούς. Η στρατηγική του Ομπάμα ήταν να μεταφέρει τους λιγότερο επικίνδυνους κρατουμένους σε χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Αλλά οι προοπτικές των άλλων κύριων συστατικών του σχεδίου - η μεταφορά ορισμένων κρατουμένων σε αμερικανικό έδαφος - είναι ασαφείς, λόγω του καταστατικού που απαγορεύει στο στρατό να μεταφέρει κρατούμενους από το Γκουαντάναμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την ανάκληση του νόμου αυτού και ο Λευκός Οίκος δεν αναμένει οι βουλευτές να αποδεχθούν το σχέδιο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

"Γνωρίζω πολύ καλά τα εμπόδια για το κλείσιμο επιτέλους του Γκουαντάναμο - η πολιτική για το θέμα είναι σκληρή" παραδέχθηκε ο Ομπάμα στην 17λεπτη ανακοίνωσή του, προσθέτοντας, ότι: "Αν ήταν εύκολο, θα είχε συμβεί χρόνια πριν, όπως ήθελα". Είπε ότι είχε περάσει "αμέτρητες ώρες" κατά τα τελευταία επτά χρόνια σχεδιάζοντας να κλείσει τη φυλακή και ότι ο ίδιος απάντησε σε πολλά τηλεφωνήματα από στενούς συμμάχους που επέκριναν την ύπαρξή της. "Δεν θέλω να περάσει αυτό το πρόβλημα στον επόμενο πρόεδρο, όποιος και αν είναι", είπε ο Ομπάμα. "Και αν, ως έθνος, δεν ασχοληθούμε τώρα με αυτό, πότε θα το κάνουμε;"

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ομπάμα να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία του για να κλείσει τη φυλακή, αν οι προσπάθειές του για την επίτευξη συμφωνίας με το Κογκρέσο αποτύχουν. Υπάρχουν επί του παρόντος 91 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο. Από αυτούς, οι 46 θεωρούνται κρατούμενοι πολέμου και δεν συνιστάται η μεταφορά τους, ενώ οι 35 βρίσκονται σε λίστα μεταφοράς. Οι άλλοι 10 έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί από τη στρατιωτική δικαιοσύνη.

nytimes.com