Ο Ομπάμα καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τον βομβαρδισμό "μετριοπαθών" ανταρτών
14/02/2016 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ομπάμα καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τον βομβαρδισμό "μετριοπαθών" ανταρτών

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς "μετριοπαθών" ανταρτών στη Συρία για την υποστήριξη του συμμάχου της Μπασάρ αλ-Άσαντ, μια εκστρατεία που η Δύση θεωρεί ως ένα σημαντικό εμπόδιο στις τελευταίες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν την Παρασκευή σε περιορισμένη παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και δεν υπεγράφη από τις αντιμαχόμενες πλευρές, την κυβέρνηση της Δαμασκού και πολλές ομάδες ανταρτών που την πολεμούν.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον ομάδων ανταρτών έχουν εν τω μεταξύ βοηθήσει τον συριακό στρατό να επιτύχει αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί η μεγαλύτερη νίκη του πολέμου, στη μάχη για το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και εμπορικό κέντρο πριν από τη σύγκρουση. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ομπάμα συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη Συρία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο. Μετά από ένα τηλεφώνημα μεταξύ Πούτιν και Ομπάμα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έδωσαν μια "θετική αποτίμηση" για τη συνάντηση του Μονάχου.

Η δήλωση του Κρεμλίνου κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεσμεύεται στην εκστρατεία της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και "άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις", μια ένδειξη ότι θα στοχεύει ομάδες στη δυτική Συρία, όπου τζιχαντιστές, όπως η Αλ Κάιντα, πολεμούν τον Άσαντ σε άμεση συνεργασία με τους αντάρτες που θεωρούνται μετριοπαθείς από η Δύση. Η Ρωσία λέει ότι η "παύση" δεν ισχύει για τις αεροπορικές επιδρομές της, που έχουν αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του Άσαντ. Υποστηρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα είναι οι κύριοι στόχοι της αεροπορικής εκστρατείας της. Αλλά οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ως επί το πλείστον στοχεύει άλλες ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που υποστηρίζουν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η συζήτηση του Ομπάμα με τον Πούτιν τόνισε την ανάγκη να επισπευσθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία και να περιοριστούν οι αεροπορικές επιδρομές. "Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία τώρα η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο παύοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία" αναφέρει η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απειλούνται από την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας. "Πρέπει να ρωτήσουμε και πάλι, γιατί να περιμένουμε μια εβδομάδα ενώ χρειάζεται επειγόντως κατάπαυση των εχθροπραξιών;" είπε η Ντάλια αλ-Αουκάτι, διευθύντρια ενός τέτοιου Προγράμματος για τη Βόρεια Συρία.

Η κατάσταση στη Συρία έχει γίνει πιο περίπλοκη από τη συμμετοχή των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους μαχητών στην περιοχή βόρεια του Χαλεπίου κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία έχει προκαλέσει μια ταχεία στρατιωτική αντίδραση από την Τουρκία. Η κουρδική μαχητική ομάδα YPG, με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, κατέλαβε μια πρώην στρατιωτική αεροπορική βάση στη Μενάχ την περασμένη εβδομάδα, εξοργίζοντας την Τουρκία, η οποία θεωρεί το YPG ως προέκταση του PKK.

Η Τουρκία άρχισε να βομβαρδίζει, απαιτώντας παράλληλα η ομάδα YPG να αποχωρήσει από περιοχές που έχουν καταλάβει αντάρτες της Συρίας στη βόρεια περιοχή του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Μενάχ. Οι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μαχητές του YPG, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το συριακό κουρδικό κόμμα PYD απέρριψε τα τουρκικά αιτήματα για απόσυρση, ενώ η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της βόρειας Συρίας είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση στήριξη στις ομάδες των ανταρτών. Υπάρχουν όμως και άλλα μέτωπα ενεργά. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από Κούρδους αγωνίζονται με αντάρτικες ομάδες κοντά στην Τελ Ριφαάτ στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, ενώ νοτιότερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανανέωσαν τους βομβαρδισμούς τους σε θέσεις ανταρτών βορειοδυτικά του Χαλεπίου. Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης αεροπορικές επιδρομές από αεροπλάνα που θεωρούν ότι είναι ρωσικά σε περιοχές ανατολικά της Δαμασκού, βόρεια της Χομς και στη νότια επαρχία της Ντεράα.

Επιφυλακτικότητα στη Δύση

Οι πολιτικοί της Δύσης αντέδρασαν επιφυλακτικά στη συμφωνία του Μονάχου. Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι δεν θεωρεί τη συμφωνία ως μια σημαντική ανακάλυψη. "Ας είμαστε σαφείς σχετικά με το τι κάνει αυτή η συμφωνία. Επιτρέπει την αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στο Χαλέπι να συνεχιστεί για μία ακόμα εβδομάδα", είπε σε συνέδριο για την ασφάλεια στο Μόναχο. "Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται να είναι εταίρος μας. Θέλει να καλύψει το καθεστώς Άσαντ, θέλει να καθιερώσει τη Ρωσία ως μια σημαντική δύναμη στη Μέση Ανατολή, θέλει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως μια ζωντανή πολεμική άσκηση για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας", είπε ο Μακέιν.

Ένας ανώτερος συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία είχε αποκτήσει το πάνω χέρι στη Συρία και τη γύρω περιοχή, μέσω της ένοπλης βίας.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο, ήταν σκεπτικός σχετικά με το πώς η Ρωσία θα συμπεριφερθεί κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, παρά την συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών.

"Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα", δήλωσε.

"Συμφιλίωση"

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος, ο συριακός στρατός κάλεσε τους πολίτες στην επαρχία Ντεράα, στην περιοχή Γκούτα ανατολικά της Δαμασκού, και στις αγροτικές περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, να αναζητήσουν άμεσα "συμφιλίωση" με την κυβέρνηση. Οι λεγόμενες συμφωνίες τοπικής συμφιλίωσης συχνά θεωρούνται ως ένα μέσο της κυβέρνησης για παράδοση των ανταρτών και συνήθως ακολουθούνται από μακρά μπλόκα των περιοχών που καταλαμβάνουν αντάρτες και όσων πολιτών ζουν εκεί.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι είχε στείλει αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας για να ενταχθεί στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση για να αναπτυχθούν ειδικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία θα εξαρτηθεί από την απόφαση της υπό αμερικανικής ηγεσίας συμμαχίας που πολεμά τους υπερ-ριζοσπαστικούς μαχητές. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποστείλουν ειδικές δυνάμεις στη Συρία για να βοηθήσουν τους ντόπιους μαχητές της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν την Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

reuters.com