Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναστατώσει και το Νταβός…
11/01/2018 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναστατώσει και το Νταβός…

Ο Λευκός Οίκος εξέπληξε χθες τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, ανακοινώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αργότερα αυτό το μήνα -είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζεται από τον Μπιλ Κλίντον το 2000.Για τον Τραμπ, ο οποίος εξελέγη υπό την υπόσχεση να εμποδίσει την χάραξη πολιτικής από ακριβώς το είδος των "ελίτ" που συγκεντρώνονται στο χωριό των Άλπεων, είναι τουλάχιστον μια απόφαση-έκπληξη. Ιδού ορισμένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θα πλαισιώσουν το ταξίδι του:

Ποιος άλλος θα είναι εκεί;

Το WEF δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τον κατάλογο των προσκεκλημένων, αλλά αν τα παρελθόντα χρόνια αποτελούν έναν οδηγό, η εκδήλωση θα προσελκύσει την "αφρόκρεμα" του επιχειρηματικού, οικονομικού και πολιτικού κόσμου.Στο παρελθόν οι τακτικοί επισκέπτες περιλαμβάνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase & Co. Τζέιμι Ντίμον, τον ιδρυτή της Alibaba Group Holding Ltd. Τζακ Μα και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι υποτίθεται ότι θα είναι ο φετινός "σταρ" (μέχρι την ανακοίνωση του Τραμπ) και πιθανότατα θα τοποθετήσει τη χώρα του ως επενδυτικό προορισμό που μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα, της οποίας ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν επικεφαλής της διάσκεψης κορυφής του 2017. Παραμένει ακόμη άγνωστο εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πάει στο Νταβός.Εάν το κάνει και πέσει πάνω στον Τραμπ, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αξέχαστες στιγμές στους διαδρόμους του κεντρικού συνεδριακού κέντρου.

Τι είδους υποδοχή θα λάβει ο Τραμπ;

Είναι δύσκολο να πούμε.Αφενός, η πολιτική του Τραμπ ενάντια στα μονοπώλια και η μεταναστευτική πολιτική του είναι δημοφιλείς στο μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων του Νταβός, οι οποίοι τείνουν να μοιράζονται έναν εύκολο κοσμοπολιτισμό ανεξαρτήτως των πολιτικών τους προσανατολισμών.Από την άλλη, το ενιαίο ενοποιητικό χαρακτηριστικό των συμμετεχόντων στο WEF είναι ο πλούτος και με τις τιμές των μετοχών να φτάνουν σε τιμές ρεκόρ, πολλοί θα αισθάνονται καλύτερα από ό,τι συνήθως για τις προσωπικές τους προοπτικές.Αυτό ισχύει διπλά για όσους θα επωφεληθούν από τη φορολογική νομοθεσία που υπέγραψε ο Τραμπ τον Δεκέμβριο, η οποία παρέχει άφθονες νέες ευκαιρίες για να προστατεύσει το εισόδημά του το 0,01%.

Επιπλέον, υπάρχει και το απλό ζήτημα της εξουσίας.Όσο αντιδημοφιλής και αμφιλεγόμενος και αν είναι ο Τραμπ, εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης του σημαντικότερου οικονομικού και στρατιωτικού "παίκτη" στον κόσμο και πολλοί επιχειρηματίες έχουν πολλά να χάσουν αν του φέρουν αντιρρήσεις.

Τι σημαίνει αυτό για το WEF;

Η παρουσία του Τραμπ είναι αναμφισβήτητα ένα πραξικόπημα για τον οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη και διευθύνει το φόρουμ.Κατά τη διάρκεια της σαρανταετούς ιστορίας του, το WEF και ο ιδρυτής του, Κλάους Σβάμπ, έχουν επανειλημμένα αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι η εκδήλωση είναι μία το γεγονός είναι μία άσχετη δημόσια συζήτηση. Το φόρουμ του περασμένου έτους, το οποίο συνέπεσε με την ορκωμοσία του Τραμπ, έδωσε την αίσθηση κάτι ιδιαίτερα απομακρυσμένου από την παγκόσμια πολιτική: Η προσοχή όλων ήταν στις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον, όπου λαμβάνονταν οι πραγματικές αποφάσεις.

Όμως, ενώ η παρουσία του Τραμπ βρίσκεται στο προσκήνιο, ανατρέπει επίσης έναν χρόνο εργασιών από τα στελέχη που οργανώνουν το πολυπληθές πρόγραμμα των πάνελ, των ομιλιών και των εργαστηρίων για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους πάντες: από τηνChief Operating Officer του FacebookΣέριλ Σάντμπεργκ, ως διασημότητες όπως ο Μπόνο και οΜατ Ντέιμον.Θα μπορούσε επίσης να επαναφέρει τους διαδηλωτές που έδωσαν το παρόν έντονα τα περασμένα χρόνια.Όποιο και αν είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Τραμπ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παρουσία του θα επισκιάσει το πρόγραμμα.

Γιατί οι Πρόεδροι των ΗΠΑ δεν παρίστανται πιο συχνά;

Η απάντηση αφορά την οπτική και την υλικοτεχνική υποστήριξη.Ελάχιστοι Αμερικανοί πρόεδροι θα ήθελαν να τους δουν να κάνουν παρέα με δισεκατομμυριούχους και διασημότητες σε ένα λαμπερό τμήμα της Ελβετίας -γι' αυτό ακριβώς και ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξαν να στείλουν εκπροσώπους.

Οι πρακτικές λεπτομέρειες είναι επίσης τρομακτικές.Το Νταβός βρίσκεται σε μια στενή κοιλάδα, που απέχει περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το πλησιέστερο σημαντικό αεροδρόμιο, στη Ζυρίχη.Τα ξενοδοχεία, οι δρόμοι και τα εστιατόρια του προσπαθούν ήδη να αντιμετωπίσουν την μεγάλη εισροή των εκπροσώπων του WEF και δεν είναι σαφές πώς θα φιλοξενηθεί η εκτεταμένη συνοδεία ενός αμερικανικού προέδρου. Για αυτόν τον λόγο, είναι πιθανόν ο Τραμπ να εμφανιστεί μόνο για λίγο, με ελικόπτερο από τη Ζυρίχη για μια ομιλία και μερικές συναντήσεις και ίσως να μην διανυκτερεύσει ούτε μία μέρα. Και δεν είναι μια πόλη που διαθέτει πολλές από τις προτιμώμενες ανέσεις του.Το κοντινότερο McDonald's, όπου ο Τραμπ είναι θαμώνας, απέχει αρκετές κοιλάδες μακριά, και τα γήπεδα γκολφ των Άλπεων καλύπτονται από χιόνι.

bloomberg.com