Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει να παραλληλίζει την ΕΕ με τον Χίτλερ
16/05/2016 15:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει να παραλληλίζει την ΕΕ με τον Χίτλερ

Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τα σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο, στα οποία παρομοίασε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκείνους του Αδόλφου Χίτλερ. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ότι η ΕΕ ήταν μια προσπάθεια να αναδημιουργήσουν την ενωμένη Ευρώπη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. "Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, διάφοροι άνθρωποι το δοκίμασαν και κατέληξε με τραγικό τρόπο", δήλωσε στην εφημερίδα. "Η ΕΕ είναι μια προσπάθεια για να το κάνουν με διαφορετικές μεθόδους".

Η σύγκριση του Τζόνσον με τη ναζιστική Γερμανία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αποπομπή του Κεν Λίβινγστοουν από το Εργατικό Κόμμα, επειδή ανέφερε τον Αδόλφο Χίτλερ σε μια συζήτηση για τον Σιωνισμό και τον αντισημιτισμό. Αλλά ο Τζόνσον, το πρωί της Δευτέρας υπερασπίστηκε σθεναρά τις παρατηρήσεις του, επαναλαμβάνοντας τη συνολική υπόθεσή του. "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλιάδων χρόνων έχουν υπάρξει κάθε είδους προσπάθειες στην Ευρώπη για να αναδημιουργηθεί το όνειρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πολύ συχνά αυτό έχει γίνει με τη βία. Η ΕΕ είναι διαφορετική: προσπάθησε να το κάνει με έναν πιο γραφειοκρατικό τρόπο", δήλωσε στο BBC.

"Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία χαρισματική αρχή στην οποία όλοι να έχουν εμπιστοσύνη και είναι εντελώς αντιδημοκρατική. Η συζήτηση αυτή μαστίζεται από κάθε είδους μιντιακές καταιγίδες ή υστερίες του ενός ή του άλλου είδους. Υπάρχει ένα πολύ καλό επιχείρημα κατά της έλλειψης δημοκρατίας στην ΕΕ. Κατά τα τελευταία 2000 χρόνια οι άνθρωποι έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες για την ενοποίηση της Ευρώπης με τη βία. Η ΕΕ είναι ένα πολύ διαφορετικό έργο, αλλά είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική".

Το 2007, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν η "πρώτη μη-αυτοκρατορική αυτοκρατορία". "Μερικές φορές μου αρέσει να συγκρίνω την ΕΕ ως μια δημιουργία με την οργάνωση της αυτοκρατορίας. Έχουμε τη διάσταση της αυτοκρατορίας", υποστήριξε.

Ο Τζόνσον είναι ένας από τους βασικότερους υπερασπιστές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με τον Ντέιβιτν Κάμερον, ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή. Οι Βρετανοί θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση, στις 23 Ιουνίου.

independent.co.uk/