Ο Μάνφρεντ Βέμπερ αντεπιτίθεται για την προεδρία του Κοινοβουλίου
10/01/2017 16:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ αντεπιτίθεται για την προεδρία του Κοινοβουλίου

Ο ηγέτης της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε στους ευρωβουλευτές του αναμφισβήτητα το πιο περιζήτητο έγγραφο στην πολιτική των Βρυξελλών, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει τις εξεγέρσεις στην εριστική κούρσα για την προεδρία του Κοινοβουλίου. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έστειλε στους ευρωβουλευτές του ένα αντίγραφο της συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων "θηρίων" του Κοινοβουλίου να μοιραστούν την εξουσία, μια συμφωνία την οποία οι άλλες ομάδες που εμπλέκονται -οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι- θέλουν να καταργήσουν. Το Politico έχει λάβει ένα αντίγραφο του εγγράφου.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη από τον Βέμπερ και τον τότε πρόεδρο της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, καθιστά σαφές ότι οι δύο ομάδες θα μοιραστούν την Προεδρία του Κοινοβουλίου, με τους Σοσιαλιστές να λαμβάνουν τη θέση στο πρώτο μισό της πενταετούς κοινοβουλευτικής περιόδου και το ΕΛΚ κατά τη δεύτερη περίοδο. Ο Σουλτς έχει την Προεδρία απ' όταν επετεύχθη η συμφωνία, αλλά παραιτείται για να ακολουθήσει μια καριέρα στην Μπούντεσταγκ.

Οι ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών "συμφωνούν ότι η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών θα ορίσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την πρώτη περίοδο της νομοθετικής περιόδου και η ομάδα του ΕΛΚ στη δεύτερη" αναφέρει η συμφωνία και συμφωνούν "ότι θα αλληλοϋποστηριχτούν στην εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, με επικεφαλής τον Γκι Φερχόφστατ, υπέγραψε δύο ημέρες αργότερα, αφού της υποσχέθηκαν περισσότερες ανώτερες θέσεις σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της. Η ALDE ανταμείφθηκε με μία επιπλέον αντιπροεδρία του Κοινοβουλίου από ό,τι θα είχε το δικαίωμα σύμφωνα με τους κανόνες του Κοινοβουλίου, και ο Φερχόφστατ έγινε ο βασικός άνθρωπος του οργανισμού για το Brexit.

Ο Βέμπερ θύμισε στην ομάδα του ότι είναι η σειρά του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντόνιο Ταζάνι να είναι η επιλογή της κεντροδεξιάς για το ρόλο, ο οποίος έχει αποκτήσει επιπλέον σημασία υπό τον Σουλτς και πλέον έχει ευρύτερο αντίκτυπο πέραν της απλής προεδρίας των συνόδων.

Ο Βέμπερ υπενθύμισε, επίσης, στους βουλευτές του γιατί το ΕΛΚ έκανε τη συμφωνία: για να απομακρύνει τους "ριζοσπάστες" και να οικοδομήσει ένα σταθερό συνασπισμό στο κοινοβούλιο για την παροχή υποστήριξης προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Οι επόμενες μέρες θα αποκαλύψουν εάν οι υπογραφές του Μάρτιν Σουλτς και του Γκι Φερχόφστατ στο όνομα των ομάδων τους μπορεί να είναι αξιόπιστες, ή αν θα σπάσουν το λόγο τους" έγραψε ο Βέμπερ στην ομάδα του. "Οι ομάδες ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και ALDE το 2014 μοιράστηκαν ένα σημαντικό στόχο: οι αντιευρωπαϊστές και ριζοσπάστες από την Αριστερά και από τη Δεξιά δεν πρέπει να επιτραπεί να έχουν καμία επιρροή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: όσοι θα παραβίαζαν τη συμφωνία μας θα φέρουν την πλήρη ευθύνη σε περίπτωση που οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις αποκτήσουν κέρδη. Θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο", έγραψε.

Το πρόβλημα για τον Βέμπερ είναι ότι οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι δεν αισθάνονται ότι δεσμεύονται από τη συμφωνία. Και οι δύο ομάδες έχουν υποβάλει τους δικούς τους υποψηφίους για την προεδρία -ο Τζιάνι Πιτέλα για τους Σοσιαλιστές και ο Φερχόφστατ για τους Φιλελεύθερους. Ο Πιτέλα δήλωσε ότι γυρίζει την πλάτη του στον "μεγάλο συνασπισμό" και ορκίστηκε να μην παρίσταται σε περισσότερες συνεδριάσεις του λεγόμενου G5, με Σουλτς, Βέμπερ, Γιούνκερ και τον αναπληρωτή του Φρανς Τίμερμανς. Στελέχη τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και από την ALDE δήλωσαν ότι η συμφωνία του 2014 ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή συμφωνία για να βρει τρόπο ο Σουλτς για έναν Χριστιανοδημοκράτη. Την εποχή που υπογράφτηκε, όπως είπαν, αυτό που έγινε κατανοητό ήταν ότι η πρώην Πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ -σοσιαλίστρια- θα επιλεγόταν από τους ηγέτες της ΕΕ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με μια πηγή κοντά στην καγκελάριο της Γερμανίας, η Θόρνινγκ Σμιτ είχε την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ για τη θέση.

Ωστόσο, η Θόρνινγκ-Σμιτ ποτέ δεν πήρε τη δουλειά, η οποία πήγε στον Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας, από το ΕΛΚ. Πολλοί σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία ήταν άκυρη από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τουσκ. Οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός καταμερισμού της εξουσίας που συμφωνήθηκε από Σουλτς και Βέμπερ βασίστηκε στην υπόθεση ότι δύο σοσιαλιστές -οι Θόρνινγκ-Σμιτ και Σουλτς - και ένας πολιτικός του ΕΛΚ, ο Γιούνκερ, θα κατευθύνουν την ΕΕ για δυόμισι χρόνια. Μετά από αυτό, ο Σουλτς θα κάνει χώρο για κάποιον από το ΕΛΚ, έτσι ώστε να υπάρχουν δύο συντηρητικοί και ένας σοσιαλιστής για τα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια.

"Η υπόθεση ήταν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έπρεπε να είναι σοσιαλιστής" δήλωσε την περασμένη χρονιά ο Ούντο Μπούλμαν, ένας Γερμανός ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. "Και αυτό δεν συνέβη".

Ωστόσο, η πραγματική συμφωνία δεν λέει τίποτα για το ποιος προεδρεύει του Συμβουλίου ή της Επιτροπής.

Ό,τι και αν συμβεί στις εκλογές στις 17 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, ο Βέμπερ θέλει να περιορίσει τον αντίκτυπο στο Κοινοβούλιο και να αποφύγει να αναμιχθούν και άλλοι οργανισμοί. Η συμφωνία "δεν περιλαμβάνει καμία σχέση με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Για να γίνει αυτό σαφές, μια για πάντα, ενσωματώνω ένα αντίγραφο της υπογεγραμμένης συμφωνίας στην παρούσα επιστολή" έγραψε ο Βέμπερ. Μετάφραση: Μην αγγίζετε τον Τουσκ του ΕΛΚ, του οποίου η πρώτη θητεία λήγει στα μέσα του έτους και επιδιώκει επαναδιορισμό.

politico.eu