O Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να "μαλακώσει" τη στάση της προς τη Ρωσία
24/01/2017 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να "μαλακώσει" τη στάση της προς τη Ρωσία

Ο Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να "μαλακώσει" τη θέση της έναντι της Ρωσίας και να σκληρύνει τις πολιτικές της για τη μετανάστευση. Ο προεδρικός υποψήφιος της Γαλλίας -και φαβορί- έφτασε στο Βερολίνο για πρώτη φορά μετά τη νίκη του στις γαλλικές προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς. Μιλώντας τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο Φιγιόν επέμεινε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η βελτίωση των σχέσεων με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι θα συμβάλει στην εξάλειψη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ο Φιγιόν δήλωσε ότι αντιτίθεται στο σχέδιο των Βρυξελλών για την ανακατανομή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε ολόκληρη την ΕΕ, για να μοιραστεί το βάρος της άνευ προηγουμένου μετανάστευσης στην Ευρώπη. Επέκρινε επίσης εμμέσως την επιλογή της Μέρκελ να συμμετάσχει η Τουρκία σε συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Άγκυρας για την παραμονή των μεταναστών στο έδαφός της. "Έχουμε διαφορές σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων και την οικονομία; Ας τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο" είπε ο Φιγιόν σε Γερμανούς βουλευτές και δημοσιογράφους στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, ένα συντηρητικό think-tank. "Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Το δικαίωμα στο άσυλο δεν ισοδυναμεί με μεταναστευτική διαταραχή".

Η νίκη του 62χρονου πολιτικού στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς τον Νοέμβριο τον έκανε τον πιο πιθανό διάδοχο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φιγιόν είναι πιθανό να νικήσει την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, πιθανή νίκη της οποία θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην ΕΕ και στη σχέση της Γαλλίας με τη Γερμανία. Παρότι ο Φιγιόν έκανε εκστρατεία κατά της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος το 1992, λέει ότι είναι ένας πραγματικός υποστηρικτής της ΕΕ, ο οποίος προτίθεται να παραμείνει προσηλωμένος στη γαλλο-γερμανική σχέση, επειδή καμία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να επιβάλει κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, η στάση του απέναντι στη Ρωσία θα μπορούσε να προδιαγράψει μια αλλαγή πλεύσης με την ταχύτερη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόστηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα από την Ουκρανία.

"Ο Φιγιόν μπορεί να είναι συντηρητικός, όπως και η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά οι απόψεις του για τη μετανάστευση και τη Ρωσία αποτελούν πηγή ανησυχιών για το Βερολίνο", δήλωσε ο Χένρικ Εντερλαϊν, διευθυντής του φιλοευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ. Η Ρωσία θα πρέπει "να είναι ένας σημαντικός εταίρος", δήλωσε ο Φιγιόν στο Βερολίνο. "Πρέπει να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο που εμείς οι ίδιοι θέσαμε και το οποίο δεν ωφελεί κανέναν", είπε. Η στάση του Φιγιόν συμφωνεί με κάποιων Γερμανών πολιτικών, κυρίως της αριστεράς, οι οποίοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν τη χαλάρωση των κυρώσεων. Μεταξύ αυτών και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πέρυσι κέρδισε την υποστήριξη από το κόμμα του, αλλά επικρίθηκε από τους συντηρητικούς της Μέρκελ, όταν υποστήριξε μια σταδιακή άρση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για την υλοποίηση μέρους της συμφωνίας του Μινσκ από τη Ρωσία, για την ανάσχεση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ο φόβος του Φιγιόν, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πούτιν θα μπορούσαν να πετύχουν μια συμφωνία εις βάρος των Ευρωπαίων ηγετών, επίσης υπάρχει και στο Βερολίνο. Ωστόσο, η Μέρκελ - η οποία την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθεί με τον Ολάντ, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στενά για τη συμφωνία του Μινσκ- δεν φαίνεται ακόμη πρόθυμη να αλλάξει στάση. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, τη Δευτέρα δήλωσε ότι ενώ "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία", υπήρχαν "προβλήματα" στο θέμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. Ο Φιγιόν είπε επίσης ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωζώνη για να συμβάλει περισσότερο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Υποστηρίζει, επίσης, τη μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία και συμφωνεί στην έγκριση ενός σκληρού και ενιαίου μετώπου στις διαπραγματεύσεις του μπλοκ με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.

ft.com