O Ερντογάν χαρακτηρίζει την Ευρώπη "φασιστική και σκληρή"
21/03/2017 19:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Ερντογάν χαρακτηρίζει την Ευρώπη "φασιστική και σκληρή"

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Ευρώπη "φασιστική και σκληρή" και είπε ότι μοιάζει με την εποχή προ του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου εποχή, εν μέσω μιας διαμάχης για την απαγόρευση αρκετών τουρκικών συγκεντρώσεων. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναθεωρήσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη μετά από το δημοψήφισμα του Απριλίου που ελπίζει ότι θα του δώσει σαρωτικές νέες εξουσίες.

Η Τουρκία είναι βυθισμένη σε μια διπλωματική κρίση με την Ευρώπη, όταν η Γερμανία και η Ολλανδία απαγόρευσαν αρκετές διαδηλώσεις που προορίζονταν να ενισχύσουν την υποστήριξη στο δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να χαρακτηρίσει την Ολλανδία "ναζιστικό απομεινάρι" και να κατηγορήσει τη Γερμανία για "φασιστικές ενέργειες".

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα απειλείται πλέον από τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι, από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν Ευρωπαίο να πραγματοποιήσει "κατασκοπεία" σε τουρκικό έδαφος, υπό διάφορα προσχήματα. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να πιέζεται από παράγοντες όπως η συμφωνία των 6 δις ευρώ, βάσει της οποίας θα εμπόδιζε τους λαθρομετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, παίρνοντας σε αντάλλαγμα οικονομική ενίσχυση και την επιτάχυνση των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε η Τουρκία να σταματήσει τη σύγκριση των απαγορεύσεων με τη ναζιστική τακτική και ο επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. "Οι συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Εθνικοσοσιαλισμού, που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι μόνο προσβλητική και απολύτως ψευδής -αναβιώνει επίσης τον κανόνα του τρόμου των Ναζί" δήλωσε ο Γιόζεφ Σούστερ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. "Η σύγκριση είναι τερατώδης και δυσφημεί τον πόνο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος". Και πρόσθεσε: "Σε μια εποχή κατά την οποία ο αντισημιτισμός και δεξιός λαϊκισμός είναι σε άνοδο, αυτή η πλήρως ακατάλληλη σύγκριση και η εξοικείωση με αυτή συνεπάγεται ότι οι φρικιαστικές πράξεις των Ναζί υποβαθμίζουν την πραγματική απειλή".

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις ναζιστικές συγκρίσεις "χωρίς εάν και αλλά". "Δυστυχώς, έχουμε παρατηρήσει ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν σταματήσει, και εμείς δεν θα ανεχθούμε ότι έχει σπάσει κάθε ταμπού" είπε στους δημοσιογράφους στην έκθεση τεχνολογίας CeBIT στο Ανόβερο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η διαμάχη βάθυνε την περασμένη εβδομάδα, όταν μια τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα απεικόνισε την Μέρκελ ως Αδόλφο Χίτλερ στην πρώτη σελίδα της, αποκαλώντας την "κυρία Χίτλερ". Το δεξιό ταμπλόιντ κατηγόρησε την Γερμανίδα καγκελάριο ότι επιχειρεί να είναι επικεφαλής ενός φασιστικού κινήματος κατά της Τουρκίας. Το δημοσίευμα ήρθε λίγες ημέρες αφού η μεγαλύτερη σε πωλήσεις εφημερίδα στη Γερμανία "Bild" επιτέθηκε στον Ερντογάν, γράφοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης μέσα από τη "δίψα του για εξουσία". "Η Bild λέει την αλήθεια στο πρόσωπο του Ερντογάν - δεν είσαι δημοκράτης! Πληγώνεις τη χώρα σου! Δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ!" έγραψε η γερμανική εφημερίδα.

Τούρκοι χάκερ διέδωσαν επίσης ναζιστικές κατηγορίες σε λογαριασμούς στο Twitter, σημειώνοντας μηνύματα φιλικά στον Ερντογάν από λογαριασμούς όπως αυτός της Διεθνούς Αμνηστίας, του BBC στη Βόρεια Αμερική και του Forbes.

Ο Ερντογάν έχει επίσης υποσχεθεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή "χωρίς δισταγμό" μετά το δημοψήφισμα και κατηγόρησε την Ευρώπη για την έναρξη μιας "σύγκρουσης" μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, μετά από μια απόφαση που επιτρέπει στους εργοδότες να απαγορεύουν τις μαντίλες, ως μέρος των ευρύτερων περιορισμών στα θρησκευτικά και πολιτικά σύμβολα.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε στην "Bild" ότι οι προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ γίνονται "όλο και λιγότερο ρεαλιστικές", εκτός αν αλλάξει πορεία και σταματήσει να απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Χαν δήλωσε ότι η ΕΕ είχε επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την "ολοένα και πιο αυταρχική πορεία του Προέδρου Ερντογάν". "Οι απειλές δεν είναι τρόπος για να κάνεις πολιτική", είπε. "Κάνει αδύνατο έναν λογικό διάλογο".

independent.co.uk