Ο Ερντογάν επιμένει στο δημοψήφισμα για την ΕΕ
14/11/2016 20:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ερντογάν επιμένει στο δημοψήφισμα για την ΕΕ

Η Τουρκία θα μπορούσε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος, δήλωσε και πάλι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, ενώ επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τις Βρυξέλλες ότι πρέπει "να αποφασίσει" για την ένταξη της Τουρκίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συνάντηση σήμερα για να εξετάσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, η οποία θεωρούν ότι έχει απομακρυνθεί από τη δημοκρατία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, αν και δεν υπάρχει συναίνεση για μια τέτοια κίνηση. Σε μια ομιλία του στην Άγκυρα που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια είπε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ.

"Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια να απευθυνθούμε στο λαό. Ας πάμε στο λαό, αφού αυτό θα πάρει την τελική απόφαση. Ακόμα και η Βρετανία απευθύνθηκε στο λαό. Η Βρετανίας είπε 'ας φύγουμε' και έφυγε", δήλωσε ο Ερντογάν .

Ο Ερντογάν τα έβαλε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε αυτό το μήνα ότι η κράτηση των πολιτικών της αντιπολίτευσης και η έκταση των εκκαθαρίσεων μετά το πραξικόπημα "θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βάση για τη βιώσιμη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας". "Ποιοι είστε εσείς; Από πότε έχετε την εξουσία να αποφασίσετε για την Τουρκία; Πώς μπορείτε εσείς, που δεν έχετε εντάξει την Τουρκία στην ΕΕ εδώ και 53 χρόνια, να έχετε την εξουσία για μια τέτοια απόφαση;" είπε ο Ερντογάν. "Αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, κόβουν τον δικό τους ομφάλιο λώρο", πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής - μια κίνηση που πιθανότατα θα δώσει τέλος σε κάθε ελπίδα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ - εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει τον νόμο και είπε ότι και αυτή η απόφαση θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στο δημοψήφισμα. Η Τουρκία αναμένεται να διοργανώσει το εθνικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές την επόμενη άνοιξη. Τα ερωτήματα θα περιλαμβάνουν και την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, για να δημιουργήσει μια τουρκική έκδοση του προεδρικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Γαλλία.

reuters.com