Ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω για την κυπριακή ΑΟΖ
28/03/2018 10:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω για την κυπριακή ΑΟΖ

Το διεθνές δίκαιο επικαλέστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν για να αιτιολογήσει τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου. Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προκλητικός στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας θέτοντας ζήτημα «νομίμων διεκδικήσεων και συμφερόντων» της Τουρκίας.


Ο κ. Εντογάν ζήτησε από τους αξιωματούχος της ΕΕ να παρέμβουν για «ισότιμη συμμετοχή» των Τουρκοκυπρίων στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τις θέσεις του επί όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένης και λίστας αιτημάτων της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες υπέβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος και γραπτώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δευτέρου πακέτου βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Άγκυρα ο κ. Ερντογάν εξασφάλισε και δέσμευση ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τις τουρκικές προτάσεις για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεσμεύτηκε να στείλει ομάδα τεχνοκρατών στη Τουρκία, «πιθανότατα εντός Απριλίου», κάτι που είχε γνωστοποιήσει προς το Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας πράσινο φως από τα 28 κράτη-μέλη (σ.σ. πριν από τη συνάντηση της Βάρνας).

in.gr