Ντράγκι: Προστατευτισμός και αναδυόμενες αυξάνουν την αβεβαιότητα
13/09/2018 16:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντράγκι: Προστατευτισμός και αναδυόμενες αυξάνουν την αβεβαιότητα

Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη "συνεχίζει να διαγράφει πορεία ευρείας ανάπτυξης".

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αποσύρει τη νομισματική τόνωση που προσφέρει στην οικονομία.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι "εξακολουθεί να απαιτείται σημαντική τόνωση από τη νομισματική πολιτική", προσθέτοντας ότι αυτό θα παρέχεται από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας με τις επανεπενδύσεις από τους τίτλους που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, από τα αμετάβλητα επιτόκια και το guidance που παρέχουμε σχετικά με τη μελλοντική πορεία των βασικών επιτοκίων"

Ενισχύεται η αβεβαιότητα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πάντως ότι η αβεβαιότητα ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η εμπορική διένεξη των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας είναι η ενίσχυση του προστατευτισμού, δήλωσε ο Ντράγκι και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εμπορικής αντιπαράθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών".

Παράλληλα, η αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές έχει επίσης συμβάλει στην ενίσχυση της αβεβαιότητας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πάντως ότι ο αντίκτυπος από Τουρκία και Αργεντινή παραμένει περιορισμένος. "Οι χώρες που είναι ευάλωτες είναι αυτές με τα πιο αδύναμα θεμελιώδη – υψηλά ελλείμματα και υψηλό πληθωρισμό – ενώ χώρες με υγιή θεμελιώδη δεν επηρεάζονται ή επηρεάζονται λιγότερο", ανέφερε.

Στο 2% η ανάπτυξη το 2018

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε και τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί το 2018 στο 2,0% (από 2,1% στην προηγούμενη εκτίμηση), για να επιβραδύνει στο 1,8% το 2019 (από 1,9% στην προηγούμενη εκτίμηση) και στο 1,7% το 2020 (χωρίς μεταβολή).

Για τον πληθωρισμό, οι εμπειρογνώμονες διατήρησαν αμετάβλητες τις προηγούμενες προβλέψεις τους στο 1,7% για το 2018, το 2019 και το 2020.

Μήνυμα στην Ιταλία

Ερωτηθείς για την αύξηση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα τους τελευταίους μήνες ο ιταλικής καταγωγής κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για δηλώσεις από πολιτικούς "που έχουν κάνει ζημιά".

"Πλέον περιμένουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και την συζήτηση που θα ακολουθήσει στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δηλώσει πως η Ιταλία θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman

Ερωτηθείς για την συμπλήρωση 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ακόμα και πριν την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας είχε γίνει αντιληπτό στους φορείς πολιτικής ότι αυτή θα ήταν μια κρίση παγκόσμιων διαστάσεων.

Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2007, ένα χρόνο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξεκίνησε μια εξαιρετική προσπάθεια για τον συντονισμό όλων των φορέων σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση, ανέφερε.

Σήμερα οι τράπεζες είναι πολύ πιο ισχυρές, η διαχείριση της ρευστότητας και του κινδύνου διέπεται από νέα ρυθμιστικά πλαίσια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε καθώς πολλοί κίνδυνοι πέρασαν από τις τράπεζες στον λεγόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Λήξη του QE στο τέλος Δεκεμβρίου

Αμετάβλητα κράτησε σήμερα τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατήρησε ταυτόχρονα την πρόβλεψη πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε παράλληλα ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή:capital.gr